Economie

Toch mee met die leuke excursie naar Berlijn

Mee op vakantieweek, lid worden van een sportclub, een tijdschrift lezen, computeren: niet voor alle kinderen is dat vanzelfsprekend. Nogal wat ouders zitten (te) krap bij kas. Toch zijn er heel wat (onbekende) mogelijkheden. Zodat Mark wél meekan met die leuke schoolexcursie naar Berlijn.

17 February 2006 19:34Gewijzigd op 14 November 2020 03:29
…tegemoetkoming in schoolkosten…
…tegemoetkoming in schoolkosten…

De website is sinds deze week in de lucht: www.grijpjekansen.nl. Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was goed voor een druk op de knop. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) tekende voor de ontwikkeling van de site waarop tal van financiële tegemoetkomingen voor jongeren onder de 18 jaar (en hun ouders uiteraard) staan vermeld.Geen overbodige luxe, vindt de Denktank Armoedebestrijding, ingesteld door het al genoemde ministerie. In Nederland groeien meer dan 430.000 kinderen op in gezinnen die van minder dan 1150 euro per maand moeten rondkomen. Voor hen bestaan heel wat regelingen om geldproblemen minder groot te maken.

De bekendheid van die potjes laat te wensen over. „De uitvoering van de regelingen ligt doorgaans op het bordje van gemeenten. Maar die weten ze onvoldoende voor het voetlicht te brengen”, vindt Nibuddirecteur Gerjoke Wilmink.

In deze eerste week trok de website al een paar duizend bezoekers per dag. En dan moet de echte promotiecampagne nog beginnen. Wilmink: „Internet is dé manier om jongeren te bereiken. We denken erover om de website bijvoorbeeld ook via MSN onder de aandacht te brengen.”

Op www.grijpjekansen.nl is veel ruimte voor onder meer het onderwerp schoolkosten. Wie geen computer heeft en aan bepaalde gemeentelijke voorwaarden voldoet, kan in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten van de aanschaf van zo’n apparaat. De burgerlijke gemeente kan hierover informatie verstrekken, zo valt te lezen.

Hoofdbrekens over de aankoop van een stapel (peperdure) studieboeken? De Stichting Leergeld (telefoonnummer 013-5451656) geeft raad. Geen geld voor het betalen van een schoolreisje voor zoon of dochter? De website wijst de weg. Zo kan het zijn dat de school een potje heeft voor dit doeleinde. Of -opnieuw- de gemeente. Veelal is het mogelijk een deel van de kosten vergoed te krijgen.

Voorlichter Peter van Meenen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verwacht dat de website zijn rendement oplevert. „Op deze manier hopen we dat de onbekendheid met tegemoetkomende voorzieningen en het niet gebruikmaken ervan terug kunnen dringen.”

Geschat wordt dat 40 procent van de gezinnen die wel recht hebben op de een of andere vorm van tegemoetkoming er geen gebruik van maken. „Maar met alleen een website komen we er niet natuurlijk. Daar zijn meer inspanningen voor nodig.”

De jongeren weten de weg naar het Nibudloket inmiddels te vinden. Van de mogelijkheid om zelf tips en ideeën in te sturen wordt gretig gebruikgemaakt, vertelt Nibuddirecteur Wilmink. „Er zitten heel aardige suggesties tussen, waaruit blijkt dat geld en financiën een onderwerp is dat jongeren aanspreekt. Iemand stelde voor individuele sponsors te gaan zoeken voor de schoolopleiding. Dat noem ik nog eens creatief.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer