Economie

EU verscherpt vogelgriepmaatregelen

AMSTERDAM - Het veterinaire comité van de Europese Unie heeft donderdag extra voorzorgsmaatregelen afgekondigd om de verspreiding van vogelgriep in Europa tegen te gaan. In de buurt van het Noord-Duitse eiland Rügen, waar eerder deze week ruim dertig dode vogels werden gevonden, zijn tien nieuwe gevallen van vogelgriep geconstateerd.

Redactie economie
17 February 2006 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 03:29

Rond plaatsen waar vogelgriep is uitgebroken of wordt vermoed, geldt voortaan voor de gehele EU een quarantainezone van 10 kilometer in de omtrek, met daarnaast een door de autoriteiten in de afzonderlijke lidstaten zelf in te stellen bufferzone.Europees commissaris Markos Kyprianou (Volksgezondheid) zei dat Europa met periodieke uitbarstingen van vogelgriep bij wilde vogels moet leren leven, maar dat de EU er alles aan doet om te voorkomen dat de commerciële pluimveestapel besmet raakt.

Pluimveehouders krijgen geen financiële compensatie als hun pluimveestapel door de ziekte gedecimeerd wordt of de prijzen door een stagnerende vraag kelderen, zo liet de Europese Commissie weten. Volgens de bestaande regels binnen de EU kunnen alleen rundveehouders compensatie claimen als de prijzen met meer dan 30 procent dalen, zoals bij de bse-crisis in de jaren ’90.

De ophokplicht voor pluimvee en hobbyvogels, die maandag in Nederland van kracht wordt om verspreiding van de vogelgriep te voorkomen, betekent de doodsteek voor de duivensport in Nederland. Dat is de overtuiging van T. Ebben, directeur van het bureau van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO).

Naar schatting 600.000 jonge duiven kunnen door de maatregel dit jaar geen wedstrijden vliegen of zullen bij hun eerste vlucht verdwalen. Jonge duiven leren de eerste weken met voorzichtige vluchten hun omgeving verkennen. Bij de NPO zijn 30.000 postduivenhouders aangesloten.

Eigenaren van watervogels zinnen op een aanvraag bij het ministerie van Landbouw voor een slachtvergoeding voor hun dieren. De watervogels moeten net als de andere vogels wegens de dreigende vogelgriep afgeschermd worden, maar kunnen daar niet tegen.

Voorzitter F. Beekmans van de Nederlandse Bond van Hoender-, Dwerghoender-, Sier- en Watervogelhouders (NHDB) noemde de ophokplicht voor de watervogels vandaag „zinloze dierkwellerij.” Om de dieren onnodig dierenleed te besparen kunnen ze volgens veel bezitters ervan beter afgemaakt worden.

Ondertussen neemt het aantal ziektegevallen in het buitenland toe. In Denemarken worden 35 dode vogels getest op het vogelgriepvirus H5N1, zo is gisteren bekendgemaakt. Op één na alle vogels zijn gevonden in de buurt van het Noord-Duitse eiland Rügen, waar inmiddels tien nieuwe gevallen van vogelgriep zijn geconstateerd. Dat maakte het ministerie van Landbouw van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren gisteren in Schwerin bekend.

De Duitse minister van Landbouw, Horst Seehofer, zei dat in Duitsland met meer gevallen van vogelgriep rekening moet worden gehouden. Bondskanselier Angela Merkel zei geen reden te zien voor paniek, mits mensen dode dieren -het gaat vooralsnog alleen om wilde vogels- mijden. Om contact met wilde dieren te voorkomen, moeten pluimveehouders hun dieren vanaf vandaag in hokken opsluiten.

In Slovenië is het eerste geval van H5N1 officieel bevestigd. Kroatië heeft de invoer van levend gevogelte en gevogelteproducten uit Duitsland, Oostenrijk en Italië verboden. In Griekenland zijn de eerste boeren die de ophokplicht overtraden beboet.

De Noorse regering presenteerde gisteren een noodplan, dat in werking treedt als de vogelgriep overslaat op mensen. Sinds 2003 zijn in Azië en Turkije 91 mensen aan vogelgriep overleden. Irak heeft een tweede vogelgriepdode gemeld.

Dit meest gevreesde scenario kan leiden tot een economische schadepost van wereldwijd 4,4 biljoen dollar (3.700.000.000.000 euro). In het „worstcasescenario” gaan ruim 140 miljoen mensenlevens verloren, zo heeft een onafhankelijk vooraanstaand instituut in Australië gisteren naar buiten gebracht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer