Studie naar koppeling gas- en olieprijs
BRUSSEL - Europees commissaris Kroes (concurrentiebeleid) overweegt een uitgebreid onderzoek naar de koppeling tussen de gas- en olieprijzen in langetermijncontracten.
Dat heeft haar woordvoerder donderdag meegedeeld. Het onderzoek zou kunnen plaatsvinden op basis van de anticoncurrentiewetgeving.Een mogelijke uitgebreide enquête van Kroes’ ambtenaren zou volgens de woordvoerder ook gericht kunnen zijn op overheden. „De kartelregels gelden zowel voor overheden als voor bedrijven.”
Een eventueel onderzoek van Kroes kan vergaande gevolgen hebben voor Nederland. De aardgasbaten voor ons land bedroegen vorig jaar ruim 9 miljard euro. De recente grote financiële meevallers van de rijksoverheid zijn gebaseerd op de stijgende olieprijzen, die via de koppeling aan de prijs van het gas ervoor zorgen dat de Nederlandse voorraad aan aardgas meer waard is. De aardgasbaten worden deels gebruikt voor verlaging van de staatsschuld en deels om investeringen in infrastructuur en kennis te betalen.
Voor de Nederlandse burger waren de automatische prijsverhogingen minder goed nieuws, want de stookkosten zijn flink opgelopen.
Niet alleen Nederland verhoogt de gasprijs automatisch bij een stijgende olieprijs. In vrijwel alle gascontracten in Europa is zo’n koppeling opgenomen.
Minister Brinkhorst (Economische Zaken) zei in een reactie dat de koppeling tussen olie- en gasprijzen niet beleidsmatig is, maar feitelijk in de markt tot stand komt: „Olie en gas zijn steeds meer inwisselbaar geworden.”
Kroes kondigde gisteren verder aan dat Europese elektriciteits- en gasbedrijven die illegale prijsafspraken hebben gemaakt of hun markten afschermen tegen concurrentie, binnenkort een aanklacht van de Europese Commissie kunnen verwachten. Bovendien gaat Brussel sommige regels aanpassen om de marktwerking te bevorderen.
De vrijgemaakte markt voor gas en stroom werkt nog lang niet perfect, aldus het gepresenteerde rapport over energie. Daardoor betalen burgers wellicht te veel voor verwarming en elektriciteit.