Vakbonden hekelen beleid ING–baas Tilmant
AMSTERDAM (ANP) – Nederlandse en Belgische vakbonden traden woensdag in de Amsterdamse RAI gezamenlijk op tegen de bezuinigingsplannen van ING. Boodschap: de bankverzekeraar verliest zijn sociale gezicht.
In de RAI waren ongeveer tweehonderd kaderleden van de vakbonden aanwezig. Zij richtten hun pijlen vooral op ING–bestuursvoorzitter Michel Tilmant, die sinds zijn aantreden duizenden banen op de tocht heeft gezet.
In de RAI waren ongeveer tweehonderd kaderleden van de vakbonden aanwezig. Zij richtten hun pijlen vooral op ING–bestuursvoorzitter Michel Tilmant, die sinds zijn aantreden duizenden banen op de tocht heeft gezet.
ING heeft nog niet zo lang geleden onder meer aangekondigd dat het zijn automatisering onder wil brengen bij andere bedrijven, waardoor bij de bankverzekeraar duizenden banen in zowel Nederland als België worden geschrapt. Het tijdstip van de bijeenkomst was zorgvuldig gekozen. Donderdag zal ING een miljardenwinst bekendmaken over 2005.
Robert Schuurman, vertegenwoordiger van vakbond De Unie, hekelde vooral de bestuursmentaliteit van Tilmant, die bij ING sinds halverwege 2004 aan het roer staat. „Na zijn komst waait er een andere wind, waarbinnen nieuwe wetten gelden. Werknemers met een goede staat van dienst van wel dertig tot veertig jaar worden als oud vuil buiten gezet”, aldus de bestuurder.
Door het ’Angelsaksische’ bestuursmodel van Tilmant zouden ING’ers zich niet meer in hun werkgever herkennen. „Het sociale gezicht, zoals dat vroeger bestond, is weg. We hopen dat Tilmant ons donderdag bij de jaarcijfers een handreiking doet”, aldus Schuurman.
Concreet vinden de bonden dat ING beloften breekt. „Over ingrepen bij personeel zouden we vooraf worden geraadpleegd. Dat is niet gebeurd”. Ook worden de partijen het niet eens over een zogenoemde terugkeergarantie, ofwel dat ING zijn mensen na 2 tot 2,5 jaar nog terugneemt als het bij een nieuwe werkgever niet goed gaat.
ING–werknemer Peter van Muijen liep in de RAI rond met een brief op zijn vest geniet waarin staat dat hij boventallig is verklaard. „Heb ik vanmorgen ontvangen.” De sfeer bij ING is slecht, vindt hij. „De nieuwe manier van leidinggeven is gebaseerd op het opstrijken van bonussen. Mensen met kritische vragen worden in een hoek gedrukt.” Van Muijen pleitte voor actie.
Vakbondsbestuurder Schuurman acht zulke harde middelen mogelijk.
„Als ING niet wil bewegen, kunnen we dat niet uitsluiten. In het laatste geval denken we aan stakingen. Maar volgende week hebben we weer overleg met personeelszaken, dus we hopen daar het beste van”. De bestuurder denkt niet dat Tilmant zijn schouders optrekt bij het vakbondsrumoer. „Er zit hier vandaag vast wel iemand van ING in de zaal die hem verslag uitbrengt”. ING–woordvoerder Debby Brand verdedigde de ingrepen. „Die zijn nodig om in de Benelux concurrerend te blijven en om te kunnen blijven groeien”. Het concern zegt in gesprek te blijven met de bonden over de bezuinigingsmaatregelen. Dat de sfeer soms niet goed is, wordt erkend. „Op de werkvloer is wel extra spanning. Maar in een recent onderzoek onder medewerkers naar tevredenheid scoorden we nog altijd een acht.”