„Bestuurlijke boete zal tot meer geweld leiden”
DEN HAAG (ANP) – De invoering van de bestuurlijke boete zal leiden tot meer geweld, omdat de gemeenteambtenaren die de boete opleggen niet hooggeschoold zijn en niet zijn getraind op conflictbeheersing. Dat krijgt de politie vervolgens op het bord, omdat die moet ingrijpen als de situatie uit de hand loopt.
Dat zei H. van Duijn woensdag namens de politiebonden op het congres Geweld tegen Politie, dat het ministerie van Binnenlandse Zaken had georganiseerd in Den Haag. Volgens hem zal het publiek het werk en de bevoegdheden van de nieuwe ’bestraffers’ niet begrijpen. „Mensen wentelen hun teleurstelling dan op hen af", aldus Van Duijn, zoals volgens hem ook bij de surveillant het geval is.Gemeenten mogen straks bestuurlijke boetes opleggen voor kleine overtredingen zoals wildplassen, graffiti en fietsen op de stoep. Het wetsvoorstel is in behandeling bij de Tweede Kamer. Van Duijn voorspelt dat de nieuwe semi–gemeentepolitie „veel shit over zich heen zal krijgen". Volgens hem kunnen deze ambtenaren dat met een lage opleiding en training niet goed aan. „Dan krijgen we straks weer de roep om pepperspray of bewapening".
Ook hoogleraar criminologie prof. dr. F. Bovenkerk ziet een verband tussen de striktere handhaving van het beleid in de laatste jaren en de bedreigingen tegen overheidsfunctionarissen. „We zien dat als gedoogsituaties worden teruggedraaid en er wel gecontroleerd wordt, het aantal bedreigingen stijgt".
Van Duijn wees op de toenemende tendens in de maatschappij om geweld steeds „gewoner" te vinden. Politiemensen hebben de afgelopen jaren ook meer te verduren gekregen, zowel verbaal als fysiek geweld en bedreigingen.
Volgens de politiebonden zijn maatregelen hiertegen, zoals hogere straffen en betere bescherming van de agenten, niet voldoende. Het gaat ook om de algemene ontwikkeling in de maatschappij dat groepen mensen zich buitengesloten voelen, zoals jongeren en mensen in armoede, aldus Van Duijn. Het kabinet zou dat probleem moeten onderkennen en er meer aan doen, zodat mensen zich niet miskend voelen.