Onderzoek kartel luchtvracht ook in Azië
TOKIO (ANP) – Het internationale onderzoek naar kartelafspraken in de luchtvrachtsector heeft zich uitgebreid naar Azië. Er zijn invallen gedaan bij kantoren van de Aziatische luchtvaartmaatschappijen Singapore Airlines, Japan Airlines, Cathay Pacific (Hongkong) en Korean Air (Zuid–Korea). Ook de Amerikaanse vervoerders American Airlines en United Airlines hebben bezoek gehad.
Dinsdag werd bekend dat de Europese en Amerikaanse autoriteiten een aantal luchtvaartmaatschappijen, waaronder Air France–KLM, verdenken van illegale prijsafspraken. Vrachtterminals in Europa en de Verenigde Staten kregen te maken met onaangekondigde inspecties.Zowel de Europese Commissie als de Amerikaanse federale recherche (FBI) doet mee aan het onderzoek. Behalve bij Air France–KLM zijn ook bij British Airways, Lufthansa en het Scandinavische SAS invallen gedaan. De vrachtterminal van Air France–KLM in Chicago kreeg dinsdag bezoek van de FBI.
„We zijn verrast omdat dit een zeer zware procedure is", zei vicepresident Marc Boudier van Air France Cargo, onderdeel van Air France–KLM. Beide fusiepartners hebben afgelopen jaar hun vrachtdivisies nog samengevoegd. De nieuwe vrachtpoot staat onder leiding van de Nederlander Michael Wisbrun.
Het onderzoek heeft betrekking op onder meer de brandstof– en veiligheidstoeslagen. Verscheidene luchtvaartmaatschappijen hebben op die manier hun tarieven verhoogd in verband met de stijgende brandstofprijzen en de vele veiligheidsmaatregelen die voortkwamen uit de aanslagen van 11 september 2001. De Europese Commissie wil zelf geen bijzonderheden kwijt over de inhoud van het onderzoek.
Het onderzoek komt voor luchtvaartmaatschappijen op een vervelend moment. Ze hebben behalve met hoge brandstofprijzen ook te kampen met grote concurrentie van prijsvechters. Als blijkt dat ze zich inderdaad niet aan de regels hebben gehouden, kan dat flink in de papieren gaan lopen. In Europa lopen de maatschappijen de kans op een boete van 10 procent van hun omzet. In de Verenigde Staten voorziet de wetgeving zelfs in gevangenisstraffen.