Minister: ‘Slimme’ meter in elk huis
DEN HAAG - Elk huishouden in Nederland krijgt de komende jaren een ’slimme’ meter voor het elektriciteits- of gasgebruik. Daarmee kan de meterstand op afstand worden uitgelezen door de energiebedrijven.
Dat bespaart kosten en rompslomp als klanten van leverancier veranderen. Bovendien kunnen de leveranciers stroom en gas „afknijpen” bij mensen met betalingsproblemen zonder hen volledig af te sluiten.Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer vrijdag geschreven dat hij de hele operatie in zes jaar wil afronden. De netbeheerder wordt verantwoordelijk voor het vervangen van de huidige meters. De D66-bewindsman denkt dat de slimme meters kunnen helpen bij energiebesparing. Ook ziet hij als voordeel dat illegaal aftappen, zoals dat gebeurt bij hennepkwekerijen, beter opgespoord kan worden.
Brinkhorst schrijft de Kamer ook dat de tarieven van de meters vaak niet in verhouding staan tot de geleverde diensten. „Daar ga ik nu dus een einde aan maken”, aldus de bewindsman. Hij gaat nadere regels opstellen voor de huur.
Eerder besloot energiebedrijf Nuon al tot het plaatsen van 100.000 slimme energiemeters, om zo de eigenaren van hennepkwekerijen die illegaal energie aftappen sneller op te sporen.
EnergieNed, de federatie van energiebedrijven in Nederland, staat positief tegenover het voorstel. Plaatsing van slimme meters is in het voorstel van de minister een zaak van de netbeheerders. Leveranciers kunnen voortaan zelf de meter uitlezen en krijgen een rol bij het bepalen bij welke klanten het eerst een slimme meter moet worden geplaatst. EnergieNed wijst op het grote belang van een goede eenduidige uitwerking van dit voorstel voor meetbedrijven, meetdatabedrijven, leveranciers, netbeheerders en de klant. „Dat is van belang voor een werkbare praktijksituatie en het voorkomen van misverstanden”, aldus de federatie.
Ter vereenvoudiging van de administratieve processen dringt EnergieNed nadrukkelijk aan op invoering van het zogenaamde leveranciersmodel in de kleinverbruikersmarkt voor consumenten en kleinzakelijke klanten: het versturen van aparte rekeningen door leverancier en netbeheerder is dan niet meer mogelijk. De klant ontvangt van de leverancier in dat geval één nota voor transportkosten en levering van gas en/of stroom. „Dit is makkelijker en het voorkomt veel administratieve rompslomp voor netbedrijven en leveranciers”, aldus EnergieNed.
Aan de invoering van het leveranciersmodel zijn volgens de energiebedrijven twee belangrijke voorwaarden verbonden. Aan beide wordt op dit moment nog niet voldaan. In de eerste plaats moet er een capaciteitstarief voor transportkosten worden geïntroduceerd. Dat is een vast bedrag voor de transportkosten per jaar op basis van de zwaarte (de capaciteit) van de aansluiting. Verder is aanpassing nodig van het fiscaal regime, om de onderlinge administratieve afhankelijkheid tussen netbeheerder en leverancier te minimaliseren.
EnergieNed ondersteunt verder de door de minister aangedragen oplossing om de energiebelasting aan te passen. Daarmee worden nadelige neveneffecten voor sommige inkomens en het milieu tegengegaan.