Goed kijken, logisch denken en sleutelen

Mannen zijn niet welkom in de vrouwengarage in Utrecht. Voor je het weet zijn zij degenen die de wielmoeren stevig vastdraaien na het verwisselen van een band, en dat is een van de dingen die vrouwen zelf moeten doen tijdens de cursussen van stichting Educatie Voor Vrouw en Auto (EVVA).

10 February 2006 14:51Gewijzigd op 14 November 2020 03:27
Mannen zijn niet welkom in de vrouwengarage in Utrecht. Jessica Mollee van stichting EVVA: „Het werkt gewoon niet. Zij weten vaak wel hoe bougies eruitzien, en als jij dat dan niet weet, heb je het idee dat je een domme vraag stelt.” Foto’s RD, Anton
Mannen zijn niet welkom in de vrouwengarage in Utrecht. Jessica Mollee van stichting EVVA: „Het werkt gewoon niet. Zij weten vaak wel hoe bougies eruitzien, en als jij dat dan niet weet, heb je het idee dat je een domme vraag stelt.” Foto’s RD, Anton

„Natuurlijk hebben we hier wel eens een man over de vloer”, zegt Jessica Mollee, die zich vanaf 1995 inzet voor sleutelcursussen voor vrouwen. „Maar het werkt gewoon niet. Zij weten vaak wel hoe bougies eruitzien, en als jij dat dan niet weet, heb je het idee dat je een domme vraag stelt.” Doorhebben wat een bougie doet, hoe die eruitziet, waar je haar kunt vinden en wanneer ze aan vervanging toe is, is een van de vaste en onmisbare onderdelen van de cursus ”Auto 1” van EVVA.Stichting EVVA is te vinden aan de Steijnstraat, vlak bij de Utrechtse Jaarbeurs. Voorheen zetelde ze in de binnenstad, onder de namen Donna en Knalpot. De initiatiefnemers die de stichting in de jaren ’80 in het leven riepen, hebben inmiddels plaatsgemaakt voor nieuwe vrouwelijke autotechnici. De meeste medewerkers zijn vrijwilligers. Ze geven vrouwen les in het sleutelen aan auto of motorfiets. Dat doen ze tijdens cursussen en bedrijfsuitjes en ook op vrijgezellenfeesten. „Goed kijken, logisch denken en sleutelen vormen de basis van onze lessen”, aldus de stichting op haar website.

Achter de Utrechtse garage bevindt zich de lesruimte. Het ruikt er naar kruidenthee, koffie en een beetje naar benzine. Een gaskachel brandt volop en verdrijft de kou die binnen wil dringen. Er prijken drie proefkonijnen op wielen.

Donderdag stond de autoband centraal. Eerder kwamen gereedschap en motor aan bod. Een van de zes cursisten, Bonamy Smith, checkte na de vorige cursusavond de bougies in haar auto en ontdekte één kapotte. „Dat was echt leuk.”

Afrika
Met een gedeelte van een band en een compleet wiel bij de hand vertelt Jessica over bandenspanning, profiel en koordlagen. Op zo’n band staat nogal wat informatie: jaartal, maten, een S met een getal dat aangeeft hoeveel hitte de band kan verdragen en hoe snel je ermee mag rijden. Ze gaat in op het verschil tussen winter- en zomerbanden. „Je hebt ook spijkerbanden, maar daar mag je hier niet mee op de weg komen.” Ze licht kort de bandverwisselprocedure toe. Dan zijn de proefkonijnen aan de beurt. Drie kleine auto’s van zeker vijftien jaar oud zien voor de zoveelste keer hun voorwiel verdwijnen en weer teruggezet worden.

Nancy en Annet hebben het reservewiel tevoorschijn gehaald en gaan eerst grondig hun handen wassen. „Morgen moeten we weer netjes op ons werk verschijnen”, lacht Annet. „Ik ben pensioenjurist”, zegt ze. Ze droogt haar handen af. „Binnenkort stop ik met werken en dan ga ik zes maanden met een off-the-roadauto door Afrika toeren. Ik wil dan wel weten waar alles zit en ik wil ook iets kunnen doen als de wagen het begeeft.”

Als Jessica even later uitlegt dat de aanduiding 10W40 op motorolie op de viscositeit van olie betrekking heeft, is zij degene die vraagt welke waarden de olie moet hebben als je door een warm land rijdt.

Gerammel van krikken. „Ga sleutelen op zaterdag, als de winkels open zijn en je niet diezelfde middag weg moet”, is Jessica’s advies. „Doe het niet even snel.” In haar rode overall wandelt ze rond om tips te geven.

De cursisten Christel -blauwe overall- en Annemarie -kaki overall- hebben een wiel verwijderd en buigen zich geïnteresseerd over wat zich daarachter bevindt. „Hoe lang gaan remblokken mee?” „Ligt eraan hoe je remt.” „Pas zat er roest bij mijn remmen”, zegt Annemarie. „Krijg ik te horen: Je moet de auto ook nooit in een plas neerzetten. Ik ben al lang afgeknapt op die wagen.” Is het een oldtimer? „Nee, een nieuwe Daewoo Matiz! Er is al van alles afgevallen. Pas vlogen de ruitenwissers eraf. De motorkap sluit wel, maar vraag niet hoe.”

Mini
„Even het stappenplan raadplegen”, zegt Christel. Het wiel zit weer aan de auto, de moeren zijn vastgedraaid. „Bokje weghalen. Niemand meer onder de auto? Laten zakken maar. Met een kruissleutel de moeren zo vast mogelijk aandraaien.” Christel is van plan ook de vervolgcursus, ”Auto-2”, te volgen, zodat ze haar Mini uit 1986 voortaan zelf een grote beurt kan geven.

Bonamy Smith -rode overall, zwarte paardenstaart, laborante van beroep- heeft ook een Mini. Die is iets jonger: van 1992. „Maar als je hem ziet, ga je terug in de tijd”, verzekert ze. „We hebben ook een echte auto. De Mini is voor ritjes bij mooi weer.”

Bij Bonamy’s collega Birgit staat thuis een Jeep Wrangler uit 1985 in de garage. „Mijn man sleutelt daar veel aan, vooral ’s zomers”, zegt ze. „Hij vertelde mij van alles, maar ik begreep er niet veel van. Ik vind het wél interessant. Toen Bonamy zei dat ze deze cursus ging doen, ben ik meegegaan. Nu weet ik waar mijn man over praat. En ik vind ook dat je moet weten waar je in rijdt”, aldus Birgit -oranje trui, oranje brilmontuur. De Jeep is de klusauto, voor het werk hebben Birgit en haar man een tweede en derde auto.

De banden zijn verwisseld. De zes cursisten gaan terug naar de theorieruimte. De kachel heeft zijn best gedaan, het is er lekker warm. Het laatste halfuur van de cursus, die duurt van 19.30 tot 22.00 uur, besteedt Jessica aan het thema motorolie en alles wat daarmee samenhangt. Ze heeft het over zaken als peil, carterpan, lagers. „Is het een smerig werkje, olie verversen?” „Hm. Nee.”

Sleutelcursus ”Auto 1” van EVVA bestaat uit vier avonden en kost 125 euro. De prijs voor de vervolgcursus (vijf avonden) is 130 euro. Het programma voor een workshop, vrijgezellenfeest of bedrijfsuitje is in overleg vast te stellen. Meer informatie: 030-2939445 en www.vrouwengarage.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer