Benzine dankzij NMa goedkoper
Sinds de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoek doet naar prijsafspraken in de benzinemarkt geven tankstations „op allerlei plaatsen, allerlei kortingen.” Dat zei directeur-generaal A. Kist van de NMa donderdag bij de presentatie van het jaarverslag 2001.
De NMa startte anderhalf jaar geleden een onderzoek naar de benzinemarkt. Eind vorig jaar concludeerde de kartelwaakhond dat de grote oliemaatschappijen via een stelsel van afspraken met zelfstandige pomphouders de prijs van benzine, diesel en lpg kunstmatig hoog houden. De NMa beslist mogelijk nog dit jaar of deze afspraken onder het kartelverbod vallen. In dat geval kunnen partijen worden beboet als zij met deze praktijken doorgaan.
Binnenkort komt de NMa naar buiten met de resultaten van een onderzoek naar verboden prijsafspraken in de fietsenbranche. Of er inmiddels ook kortingen worden gegeven in deze branche, wist Kist niet.
Een onderzoek naar prijsafspraken in de horeca heeft onvoldoende aanwijzingen opgeleverd dat er in deze branche prijsafspraken worden gemaakt. Dat onderzoek was al begonnen voordat de euro werd ingevoerd. Klachten, ook vanuit de Tweede Kamer, dat de prijzen in de horeca met de komst van de euro sterk zijn gestegen, zijn voor de kartelwaakhond vooralsnog geen aanleiding om de branche opnieuw onder de loep te nemen.
Wel is de NMa inmiddels bezig met het maken van een „scan” van de cd-branche naar aanleiding van de sterk gestegen prijzen van de muziekschijfjes sinds de invoering van de euro. Op basis van de resultaten van deze scan beslist de NMa of zij daadwerkelijk een onderzoek instelt naar verboden prijsafspraken in de cd-branche, aldus Kist.
De NMa gaat de samenleving raadplegen om te horen wat zij belangrijke activiteiten vindt voor de kartelwaakhond. Onder andere brancheorganisaties, belangengroeperingen en consumenten krijgen de kans om zaken naar voren te brengen die zich lenen voor bijvoorbeeld onderzoek door de karteltoezichthouder. Niet alle wensen kunnen worden gehonoreerd, waarschuwde directeur-generaal Kist donderdag.
Op haar beurt gaat de NMa duidelijker maken wat zij wel en niet op haar schouders kan nemen. Dat is niet iedereen even duidelijk. Een voorbeeld hiervan zijn de vermeende prijsstijgingen door de invoering van de euro, waarover de NMa klachten heeft binnengekregen. Zolang er geen sprake is van afspraken over prijsverhogingen tussen bijvoorbeeld supermarkten, zijn klagers bij de NMa aan het verkeerde adres.
Hoe „de algemene consultatie” precies vorm krijgt, is nog niet duidelijk. In elk geval zal de eigen website van de NMa worden gebruikt. De kartelwaakhond heeft via deze site al een start gemaakt met gerichte consultaties over onder andere de bank- en zorgsector.