Binnenland

„Rechters niet misleid in vuurwerkramp"

DEN HAAG (ANP) – Politiemensen hebben de rechterlijke macht niet opzettelijk misleid in het onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede in mei 2000. Wel is bij de opsporing en vervolging sprake geweest van „enkele onvolkomenheden. Die heb ik gekenschetst als slordigheden".

8 February 2006 19:54Gewijzigd op 14 November 2020 03:27

Dat heeft mr. A. Herstel woensdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Wat de slordigheden zijn, meldt hij niet. Herstel onderzocht de afgelopen maanden in opdracht van de Tweede Kamer als externe deskundige de diverse vertrouwelijke rapporten en stukken die waren uitgebracht over het politieonderzoek naar deze ramp.Het rechercheteam van de politie, het zogeheten Tolteam, raakte omstreden na geluiden dat leden ervan zich schuldig hadden gemaakt aan valsheid in geschrifte en meineed. Twee interne klokkenluiders hadden dat gemeld. In de strafzaak over de vuurwerkramp werd verdachte André de V. (Vries) in eerste instantie veroordeeld, maar later vrijgesproken van brandstichting.

Diverse onderzoeken werden ingesteld naar vermeende misstanden binnen het Tolteam en andere verantwoordelijken binnen het strafrechtelijk onderzoek. De Kamer mocht die rapporten vertrouwelijk inzien, omdat minister Donner (Justitie) die stukken niet openbaar wilde maken. De Kamercommissie kon echter geen chocola maken van de stukken en verzocht Herstel om te kijken of er tegenstrijdigheden in zat.

Herstel heeft de Kamer twee weken geleden zijn eveneens vertrouwelijke rapport toegelicht en woensdag een verkorte weergave van zijn bevindingen openbaar gemaakt. „Ik heb in het materiaal geen aanwijzingen gevonden voor handelingen die zouden kunnen worden aangemerkt als opzettelijke misleiding van de rechterlijke macht, althans pogingen daartoe".

Minister Donner schrijft in een reactie woensdag dat hij zich onthoudt van een oordeel over de juistheid van de „slordigheden" die Herstel heeft gevonden. Dat komt omdat Herstel niet aangeeft op welke feiten en omstandigheden hij doelt, maar wijst op zijn vertrouwelijke rapport.

J. Peters, advocaat van de klokkenluiders binnen het Tolteam, noemt het „papieren onderzoek een beetje een aanfluiting". Rechercheurs J. Paalman en C. de Roy van Zuydewijn betichtten hun collega’s van het Tolteam ervan met een tunnelvisie te hebben gerechercheerd. Ze zouden zich te veel op André de V. hebben gericht. Het tweetal raakte in onmin met de korpsleiding van de politie Twente. Inmiddels hebben ze eervol ontslag gekregen.

Peters vindt het jammer dat Herstel de rapporten rond de gang van zaken in het onderzoek naar de vuurwerkramp niet volledig heeft ingezien. Het gaat om een rapport van Bureau Interne Zaken van de Regiopolitie Gelderland Midden en van de Rijksrecherche. „Als Herstel ze helemaal had doorgelezen, onderzoek had gedaan en wellicht ook mensen had gehoord, was hij wellicht tot andere conclusies gekomen".

Volgens Peters gaat met dit summiere onderzoek het boek nu dicht. „Dit is wederom een vertrouwelijk rapport. Dat krijg ik nooit onder ogen".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer