Veilig internetten
Een jaar of tien geleden is in de gereformeerde gezindte voor het eerst diepgaand over de gevaren van internet nagedacht.
Daarbuiten overheersten vooral een juichstemming vanwege de onbegrensde mogelijkheden en een gevoel van vrijheid, blijheid. Naarmate internet gemeengoed werd, raakten ook christenen meer en meer bekoord door de potenties van dit medium, waarbij de risico’s soms niet erg serieus genomen zijn.Dat bleek wel bij de discussies over RDNet, later verzelfstandigd tot Kliksafe. Hoewel er zeker in de beginperiode tekortkomingen kleefden aan filtertechnieken, bleken veel mogelijke klanten niet gecharmeerd van het idee dat een bedrijf bepaalt wat je wel en niet mag zien op internet. Men was er wel van overtuigd dat die ’verboden vruchten’ daadwerkelijk giftig waren, maar constateerde dat liever zelf. Terwijl internet inmiddels zeer breed is ingeburgerd, maakt een meerderheid van de gereformeerde gezindte nog steeds geen gebruik van beschermende maatregelen.
Opvallend is dat die groep de laatste jaren rechts ingehaald lijkt te worden door seculiere bezorgde opvoeders. Twee jaar geleden bleek uit een grootschalig onderzoek al dat slechts 10 procent van de ouders bezwaar heeft tegen een filter dat hun internettende kinderen beschermt tegen porno, geweld en discriminatie. Ook de gisteren gelanceerde website www.digibewust.nl laat zien dat de aandacht bij veilig internetten ligt bij het beschermen van de internetter. Dat was zeven jaar geleden wel anders, toen de Safe Internet Foundation werd opgericht: daar lag het accent op beveiliging tegen virussen en andere inbrekers. Bij de gevolgen voor de internetter zelf ging het voornamelijk over de bescherming van persoonsgegevens.
Blijkbaar keert de wal het schip. Ter gelegenheid van de derde Europese Dag voor Veilig Internet liet minister Brinkhorst van Economische Zaken zich gisteren voorlichten door een paar eersteklassers van een Haags lyceum en gingen Bredase politierechercheurs in de leer bij havoscholieren. Dat ontneemt elke ouder het excuus om niet even naast het kind te gaan zitten en om uitleg te vragen.
De bewustwording voor de gevaren van internet is helaas voor een deel toe te schrijven aan een paar ontsporingen die recent in het nieuws kwamen. Blijkbaar moet er eerst een kalf in de put vallen voor die gedempt kan worden. Vrijdag velt de rechter een vonnis over een Beverwijker die zestien meisjes chanteerde met behulp van MSN en een webcam.
Het is zeker mogelijk om op een verantwoorde manier gebruik te maken van moderne communicatietechnieken. Dat geldt ook voor MSN en zelfs voor een webcam. Uit reacties op de jongerensite van deze krant, Yord.nl, blijkt dat die in de gereformeerde gezindte ook ingeburgerd raken, terwijl MSN al gemeengoed is.
Wat wel zorgen baart, is het grote zelfvertrouwen waarmee een deel van deze jongeren spreekt over hun gebruik van die media. Dat verraadt een gebrek aan zelfkennis. Ouders en opvoeders die willen werken aan gewetensvorming, moeten de verleidende kracht van die media onderstrepen en stellen dat bescherming geen luxe of schande maar bittere noodzaak is.