Cultuur & boeken

Christelijke symbolen bondig verklaard

Titel: ”Christelijke symbolen van A tot Z”
Auteur: Alfred C. Bronswijk
Uitgeverij: Boekencentrum, Zoetermeer, 2006
ISBN 90 239 1351 5
Pagina’s: 240
Prijs: € 19,50.

A. F. van Toor
8 February 2006 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 03:27

”Christelijke symbolen van A tot Z” wil een praktisch naslagwerk zijn. En dat is het ook. Geen wetenschappelijke verhandelingen, geen discussies, wel in handzaam formaat een schat aan informatie voor de bezoeker van kerk, kathedraal en museum, voor in de pastorie en op de lessenaar. Aan de hand van een alfabetisch register biedt het boek een brede thematische toegang tot de fascinerende wereld van de christelijke beeldtaal en de symboliek. Waar het anker het beeld van de hoop is, het eikenblad een teken van roem en onvergankelijke eer. Waar de driehoek verwijst naar de Drie-eenheid Gods en de cirkel naar de eeuwigheid. De dierenwereld heeft er zijn eigen betekenis. De gans is er het beeld van helderziendheid en waakzaamheid, de ezel juist weer van zachtmoedigheid en behulpzaamheid. Hoewel, een musicerende ezel is juist een karikatuur van aanmatigend gedrag en domheid. De gier verwijst naar de onbevlekte ontvangenis van Maria, omdat men in de oudheid dacht dat het vrouwtje door de oostenwind werd bevrucht. Van de pelikaan, om niet meer te noemen, geloofde men dat deze zijn borst openpikte om zijn jongen met zijn eigen bloed te voeden; een prachtig beeld (maar ook niet meer dan dat) van Christus, die door Zijn bloedstorting de zaligheid voor de Zijnen verwierf.

Veel andere zaken zoals kleuren, feesten, heiligen en legendes komen aan de orde. Verwijzingen naar vindplaatsen in de Bijbel begeleiden de meeste onderwerpen. Voor de citaten is gebruikgemaakt van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV). In het woord vooraf geeft samensteller Alfred C. Bronswijk aan „dat hoofdzakelijk is gekeken naar de kunst en de symboliek van de kerken in het westen, dat wil zeggen naar de (rooms-)katholieke en de protestantse traditie. De kunst, liturgie en symboliek van het oosters orthodoxe christendom komen terzijde aanbod. Een enkele keer wordt verwezen naar de traditie van de islam en het jodendom. Dat de Middeleeuwen vaak aan de orde komen ligt, historisch gezien, voor de christelijke kunst en symboliek in de aard van de zaak.”

Hoewel wij niet alle symbolen graag weer in de kerken in gebruik zouden zien, is het goed dat ze (zoals bijvoorbeeld de crucifix) verklarenderwijs in het boek zijn opgenomen.

Midden in het boek zit een kleurenkatern met werk van hedendaagse christelijke kunstenaars zoals Marc de Klijn, Henny van Hartingsveldt, Willem Zijlstra en Britt Wikstrom. In het register voor verdere studie miste ik het vorig jaar uitgekomen boek ”Kerken en symbolen” van Richard Taylor. Wellicht kan dat bij de volgende druk worden aangevuld. Waarmee maar gezegd wil zijn dat dit naslagwerk meer drukken verdient.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer