Weer blanke Zimbabwaanse rechter weg
Een blanke rechter van het Zimbabwaanse hooggerechtshof stapt volgende maand op na een botsing met de regering. Het gaat om Fergus Blackie. Hij had afgelopen maandag de politie opdracht had gegeven de minister van Justitie, Patrick Chinamasa, aan te houden toen deze ondanks een dagvaarding niet kwam opdagen.
Chinamasa moest terechtstaan wegens minachting van het hof. Hij had kritiek geuit op een besluit van het hooggerechtshof in 1999 om drie Amerikaanse missionarissen celstraffen van vijf maanden te geven wegens verboden wapenbezit. Chinamasa vond die uitspraak ’verraad van alle beschaafde opvattingen over gerechtigheid’. De minister had vorig jaar gezegd dat het ’een fout’ was geweest dat er bij de onafhankelijkheid in 1980 blanke rechters waren benoemd.
Blackie, die volgende maand 65 wordt, maar die volgens de huidige regels tot zijn zeventigste kan aanblijven, heeft volgens de door de Zimbabwaanse overheid gecontroleerde krant Herald besloten vervroegd terug te treden. De krant meldde het vertrek van de rechter donderdag zonder er een reden bij te noemen. Blackie zelf was niet bereikbaar voor commentaar.
Blackie is de zesde niet-zwarte rechter - vier blanken, een van Aziatische afkomst en een kleurling - die de afgelopen vijftien maanden is afgetreden na vonnissen die de regering niet bevielen. Er is in het hele land nog maar een blanke rechter over. Die gaat op korte termijn met pensioen als hij zeventig wordt.
Sinds maart vorig jaar heeft het regime van president Mugabe de justitie uitgehold door de hoogste rechter, Anthony Gubbay, te dwingen af te treden, door vonnissen te negeren, door politieke vriendjes tot rechter te benoemen en door kritische rechters te bedreigen. Gubbay had vonnissen gewezen waarin hij de bezetting van blanke boerderijen veroordeelde.
Eerder deze maand bevestigde Chinamasa dat hij rechter Wilson Sandura van het Opperste Gerechtshof had verboden naar een bijeenkomst van rechters in Malawi te gaan omdat de organisatoren van het congres kritiek hadden geuit op het gedwongen ontslag van Gubbay. Sandura wordt beschouwd als de laatste onafhankelijke rechter in het hoogste rechtscollege,
Donderdag werd ook nog bekend dat de gevangenisautoriteiten in Bulawayo voor de tweede keer hadden geweigerd gevolg te geven aan een vonnis van het Opperste Gerechtshof dat twee aanhangers van de oppositiebeweging MDC vrijgelaten moesten worden. De twee zitten al sinds oktober in hechtenis. Hun advocaat is direct weer naar de rechter gestapt om te eisen dat de gevangenis de twee mannen meteen vrijlaat.