Economie

Debutanten op beurs renderen ondermaats

AMSTERDAM - Van de zeventig bedrijven die de afgelopen tien jaar een notering kregen aan de beurs in Amsterdam, staat bijna de helft momenteel beneden de introductiekoers. Bijna een kwart van de introducties op het Damrak heeft zelfs geleid tot een koersverlies van meer dan 90 procent.

Redactie economie
3 February 2006 22:26Gewijzigd op 14 November 2020 03:26

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) deed onderzoek naar beursintroducties van de afgelopen tien jaar. De resultaten maakte de belangenvereniging vrijdag bekend. Beursintroducties renderen gemiddeld ondermaats en veel van de debutanten deden het slechter dan hun reeds genoteerde collega’s.Bij de introductie van World Online in 2000 bijvoorbeeld was de beurswaarde van de internetaanbieder ruim 12 miljard euro. De koers kelderde en na zeven maanden bracht concurrent Tiscali een bod uit. Beleggers die dat bod hebben geaccepteerd, leden een koersverlies van een slordige 97 procent.

Een ander voorbeeld. Spyker Cars ging in mei 2004 met veel tamtam naar de beurs. De fabrikant van sportwagens sprak voor velen tot de verbeelding. De beleggers van het eerste uur zitten nu echter met een verlies van 28,4 procent.

Naast dergelijke miskleunen gingen er ook nog bedrijven failliet. Acht van de zeventig ondernemingen die sinds 1996 naar de beurs in Amsterdam gingen, zijn inmiddels kopje onder. Hierbij zitten onder meer het voormalige telecombedrijf KPNQwest en ICT-bedrijf Landis. Het verlies voor beleggers is 100 procent.

De VEB wijt de tegenvallende prestaties van beursnieuwelingen onder andere aan de internethype in de jaren negentig van de vorige eeuw. Tijdens de hausse zijn veel bedrijven naar de beurs gegaan. Toen beleggers de internetballon doorprikten, moesten deze ondernemingen een fors deel van hun beurswaarde inleveren.

Het was de afgelopen jaren niet alleen maar kommer en kwel. Innoconcepts, een uitvindersbedrijf dat in april 1998 naar het Damrak kwam, was succesvol. Beleggers die bij de beursintroductie aandelen hebben aangeschaft én gehouden, zijn beloond met een koersstijging van meer dan 700 procent. Andere juweeltjes zijn Kardan en Beter Bed. Ook Nutreco en Unit4 staat in de top10 met een winst van meer dan 100 procent.

Ondanks de moedbenemende cijfers, adviseert de VEB niet om alle beursintroducties maar te mijden. Met enkele spelregels kan de particuliere belegger wellicht toch profiteren. Zo is het opvallend dat de top 15 wordt gevormd door beursfondsen die ten tijde van de beursintroductie al winstgevend waren. Voor de vijftien slechtst presterende fondsen geldt het tegendeel. Van deze groep zaten acht bedrijven in de rode cijfers.

Verder adviseert de VEB beleggers te kijken naar het doel van de beursgang. Het ophalen van nieuw kapitaal waardeert de beleggersvereniging positief. Proberen de zittende aandeelhouders hun bezit te verzilveren, dan moeten beleggers op hun hoede zijn.

De VEB maakt ook een verwijt aan beursexploitant Euronext, die de voorwaarden voor beursintroducties heeft versoepeld. Hierdoor krijgen verliesgevende bedrijven en ondernemingen met weinig vermogen toch een notering aan Beursplein 5. „Als de sluizen niet waren opengezet, waren bedrijven als KPNQwest, UPC en World Online nooit op de beurs geïntroduceerd.”


Bijna de helft van de beursintroducties van de afgelopen tien jaar is geen succes.
Internethype van jaren negentig is grote boosdoener.
Nieuwkomers kunnen daarentegen heel succesvol zijn.
VEB adviseert niet om alle beursintroducties te mijden.
Belangenvereniging heeft wel een paar spelregels voor particuliere belegger.
VEB bepleit krachtiger optreden beursexploitant Euronext.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer