Veerman pleit voor nieuw vogelgriepvaccin
DEN HAAG - Wanneer nu in Nederland de vogelgriep zou uitbreken, is het bestaande vaccin tegen het virus niet genoeg om de uitbraak af te remmen of te stoppen. Minister Veerman (Landbouw) wil daarom vaccins hebben die via drinkwater of verneveling snel grote aantallen dieren kunnen bereiken.
„De huidige pluimveevaccins zijn alleen toepasbaar bij individuele dieren, dat werkt in een noodsituatie in het dichtbevolkte Nederland dus niet”, stelde de minister donderdag in Den Haag. Daar kreeg hij het boek ”Strenge wetenschappelijkheid en practische zin, een eeuw Nederlands centraal veterinair instituut 1904-2004” overhandigd.De door Veerman gewenste vaccins bestaan nog niet. Wageningen Universiteit en het Centraal Instituut voor Dierziektecontrole (CIDC) werken in opdracht van het landbouwministerie aan de ontwikkeling van deze zogenoemde vaccins voor massa-applicatie. Zolang deze middelen niet beschikbaar zijn, zullen dieren dicht bij de besmettingshaard van vogelgriep -binnen een straal van 1 kilometer van de getroffen stal- toch nog gedood moeten worden.
Ook viroloog en pandemiedeskundige A. Osterhaus, als hoogleraar verbonden aan het Erasmus MC, is sceptisch over de huidige stand van zaken in de voorbereiding op het vogelgriepvirus. Als een pandemie Nederland treft, zijn de maatregelen van de overheid onvoldoende, zo verwacht hij. Er zullen dan veel slachtoffers vallen, aldus Osterhaus.
Volgens de viroloog moet Nederland samen met andere Europese landen grote sommen geld investeren in de ontwikkeling van een aantal vaccins tegen de gevreesde griepuitbraak. Osterhaus zegt dat het bij die ontwikkeling om zulke grote bedragen gaat, dat Nederland die nooit op eigen houtje bij elkaar kan krijgen.
Directeur R. Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu was het met Osterhaus eens. Ook hij wil meer geld voor de ontwikkeling van vaccins.
Vaccinatie is politiek gezien nog geen vanzelfsprekendheid. De Europese Unie stapt beetje bij beetje af van het jarenlange beleid dat vee niet ingeënt mag worden tegen bijvoorbeeld mond-en-klauwzeer of vogelgriep. Nederland poogt nu in Brussel goedkeuring te krijgen voor het ingediende vaccinatieprogramma voor hobbykippen en buitenlopend (professioneel) pluimvee. „Problemen zijn er om opgelost te worden, zowel op politiek als op wetenschappelijk vlak”, aldus Veerman.