Makelaar vraagt loon naar werken
EDE - De makelaar afrekenen op basis van zijn inzet bij de verkoop van een huis. Het lijkt te mooi om waar te zijn. Sinds woensdag is het mogelijk. Makelaarskantoor Nieuwe Stijl in Ede laat de klant bepalen hoeveel het aan een verkoop verdient. Een groot geloof in de goedheid van de mens? „Noem het een uitruil van vertrouwen.”
Het doet denken aan schieten in je eigen voet, maar eigenaren Maurijn van den Berg en Jeanette Wilhelm van Makelaars Nieuwe Stijl in Ede hebben er goed over nagedacht. Het kantoor had woensdag een landelijke primeur door als eerste makelaarskantoor de beloning voor de verkoop van een woning af te laten hangen van de tevredenheid van de klant.Voor woningaankopen was het zogeheten prestatietarief al langer in zwang, maar bij de verkoop van huizen is het gebruik hiervan compleet vernieuwend, stelt Van den Berg. „Normaal gesproken gaat de klant bij een makelaar akkoord met een vaste courtage. Wij spelen echter in op de veranderende behoefte van de consument. Die wordt steeds mondiger en wil zich niet zomaar binden aan het starre aanbod van de doorsnee makelaar. Verkopers nodigen gemiddeld twee tot drie makelaars uit voor een offerte. Wij willen eruit springen.”
Nadat de woning is verkocht, betaalt de klant bij Makelaars Nieuwe Stijl een basisbedrag van 495 euro. Daar komt een percentage van de verkoopsom bij. De hoogte hiervan mag de klant zelf bepalen, al is het starttarief 0,1 procent. Een snelle rekensom leert dat de verkoper van een gemiddelde woning (230.000 euro) die voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten met zo’n 700 euro klaar is. Het doorsnee tarief in de regio Ede ligt zo’n zes keer hoger.
Toch zijn Wilhelm en Van den Berg niet bang dat de doorgaans zuinige Hollanders na een verkoopsucces de hand op de knip zullen houden. „Het is een uitruil van vertrouwen. De consument vertrouwt ons toe dat wij zijn huis goed verkopen. Dat is niet misselijk. Op onze beurt vertrouwen wij erop dat de klant ons fair beloont. We hebben de afgelopen maanden her en der gepolst hoe mensen tegenover dit concept staan en ik denk dat klanten het waarderen. Het risico dat er mensen zijn die toch het minimale betalen, nemen we bewust.”
Het prestatietarief is voor Makelaars Nieuwe Stijl geen noodgreep om in de roerige makelaarsbranche het hoofd boven water te houden, benadrukt Van den Berg. „We zijn in 2003 begonnen en draaien boven verwachting. Op dit moment staan er via ons kantoor negentien huizen in de verkoop. Dan doe je het gewoon goed.”
Sinds de makelaardij in 2001 een vrije beroepsgroep werd, is er veel gaande in de branche, licht Wilhelm toe. „Er is een ware wildgroei in de branche en de concurrentie is heftig. Zeker in de regio Ede. Bovendien is er een overaanbod van huizen. Even een huis op internet knikkeren en achteroverleunen is er niet meer bij. Er zal op een andere manier gewerkt moeten worden. Daarom juichen organisaties zoals de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis ook vernieuwing toe in onder meer de beloningsstructuur.”
Volgens Wilhelm zijn huizensites zoals www.funda.nl (NVM) en woonkrant.nl (De Telegraaf) in toenemende mate de dupe van hun eigen succes. „Ik hoor van meer en meer makelaars dat ze ervan terugkomen. In eerste instantie was het positief dat je met je huis op een site als funda te vinden was. Nu staan er echter zo veel woningen op dat je in de massa nog maar moeilijk opvalt. Je kunt beter één van de tien huizen zijn in een regionale krant dan één van de 300 op internet. Mensen denken soms dat funda hun huis verkoopt, maar verkoop vergt een actieve houding.”
Bang dat concurrenten het jonge makelaarskantoor zullen verguizen om zijn lage tarieven, is het duo niet. Van den Berg: „We duiken niet onder de gangbare prijzen. We maken onze beloning slechts afhankelijk van de geleverde prestatie. We gaan er vooralsnog van uit dat onze uiteindelijke courtage rond het gemiddelde tarief van 1,8 procent zal liggen. Wanneer we mensen goed helpen, komen we misschien wel hoger uit. Want reken maar dat we alles in het werk zullen stellen om onze klanten tevreden te stellen. Ons loon hangt er immers van af!”