Speculatie rondom overname Unilever
AMSTERDAM (ANP) – Na VNU dreigt Unilever ten prooi te vallen aan durfkapitalisten. De Britse krant The Independent meldde woensdag dat investeerders interesse hebben in het Brits–Nederlandse was– en voedingsmiddelenconcern. Analisten geloven er niet echt in. Beleggers deden het aandeel Unilever ruim 2 procent stijgen.
Volgens The Independent, die zich baseerde op anonieme bronnen, is de kasstroom die Unilever genereert aantrekkelijk voor investeerders. Daarnaast zou het concern na overname gemakkelijk op te delen zijn.„Volledig onrealistisch", reageerde analist Carlo Ponfoort van Delta Lloyd Securities op het overnamegerucht. „Unilever is zóveel waard. Een overname wordt ondoenlijk, omdat aan aandeelhouders ook nog eens een premie moet worden betaald", aldus de analist. Ton van Ooijen van Kepler Securities is het daarmee eens. „Unilever is gewoon te groot". Het scenario dat Unilever zou worden opgesplitst, komt hem eveneens onlogisch voor. „Ze zijn juist onderdelen aan het samenvoegen".
Beleggers lijken de scepsis van de kenners niet te delen. Het aandeel Unilever was woensdag omstreeks het middaguur met 59,50 euro 3 procent meer waard. De marktwaarde van Unilever komt daarmee op ongeveer 66 miljard euro. Handelaar Gert–Jan Geels van Eureffect noemde de handel in het fonds daarbij „stevig".
Geels is minder terughoudend als het gaat om een bod. „Dat kan zeker. Een groot aantal investeringsmaatschappijen zou voor de gelegenheid de handen ineen kunnen slaan. De afzonderlijke delen waaruit Unilever bestaat, zijn mogelijk meer waard dan het complete concern op de beurs. Daar zou interesse voor kunnen zijn". Geels wijst naar het recente miljardenbod op VNU, maar erkent dat het informatie– en marketingconcern qua omvang „nog wel een koprol kan doen in Unilever".
Geluiden over monsterovernames klinken de laatste tijd veelvuldig in de markt. Handelshuis Hagemeyer zou op de nominatie staan, evenals handelaar in kantoorartikelen Buhrmann. Op het logistieke concern TNT wordt inmiddels al een bod voorbereid en onlangs gingen er geruchten dat zelfs Philips kan worden ingelijfd. Daarbij vallen steeds vaker de namen van investeringsmaatschappijen, die dankzij de lage rente grote bedragen bijeen kunnen brengen.
Ook David van der Zande van effectenhuis Theodoor Gilissen ontwaart die trend. Hij schrijft de ontwikkelingen toe aan de afgenomen onzekerheid op de aandelenmarkt. „Grote investeerders, zoals pensioenfondsen, spreiden hun geld tegenwoordig meer. In grondstoffen wordt bijvoorbeeld steeds meer geïnvesteerd. Maar ook de durfkapitalisten krijgen meer en meer toegeschoven. Deze maatschappijen kunnen daardoor steeds grotere overnames doen", aldus de marktvorser.