Cultuur & boeken

Doopnazorg voor ouders

Titel: ”Dopen is diep. Handreiking voor gesprekken over doop en opvoeding”
Auteur: H. G. de Graaff
Uitgeverij: Boekencentrum, Zoetermeer, 2005
ISBN 90 29319130
Pagina’s: 48
Prijs: € 4,90.

Ds. A. Visser
1 February 2006 08:33Gewijzigd op 14 November 2020 03:25

De Heilige Geest ’onderwerpt’ zich doorgaans aan de psychologische ontwikkelingen van een opgroeiend kind. Tegelijk is de Geest daar niet van afhankelijk, schrijft ds. H. G. de Graaff in zijn ”Dopen is diep”, een handreiking voor ouders over de doop. Met andere ouders je bezinnen op de betekenis van de doop en nadenken over geloofsopvoeding. Met het oog daarop heeft ds. H. G. de Graaff, predikant van de (hervormde) wijkgemeente ”De Samaritaan” te Rotterdam, een handzaam boekje geschreven. Het is ontstaan in de gemeentepraktijk. De stof leent zich om in een drietal avonden besproken te worden met ouders die hun kind hebben laten dopen. Doopnazorg, zo wordt deze vorm van toerusting door de schrijver treffend genoemd.

”Dopen is diep” is helder van opzet. De drie hoofdstukken die bedoeld zijn voor gezamenlijke bespreking gaan achtereenvolgens over de inhoud van de doop, de betekenis van de christelijke opvoeding en het overdragen van godsbeelden. Elk hoofdstukje bevat een stuk informatie, verdieping, gespreksvragen en opdrachten.

Een sterk punt bij de onderdeeltjes ”doorpraten” en ”doorwerken” is de persoonlijke bezinning waar de deelnemers toe uitgenodigd worden.

Deze ”tussendoortjes” verrijken het geheel en brengen de stof tot leven.

Rembrandt
Om de diepe inhoud van de doop te leren verstaan zet de auteur in met de bespreking van het beroemde schilderij van Rembrandt, ”Terugkeer van de verloren zoon”. Dat is enerzijds verrassend. Anderzijds heeft deze aanpak zijn beperking, omdat dopen dieper is dan deze verbeelding van Lukas 15. De schrijver weet er echter wel heel veel uit te halen, waardoor verschillende elementen van de doop helder voor het voetlicht komen. De doop is teken en zegel van het feit dat de Heilige Geest in ons wil wonen en werken.

De Heilige Geest ’onderwerpt’ zich echter doorgaans aan de psychologische ontwikkelingen in het leven van een opgroeiend kind. De menselijke levensloop wordt uitvoerig beschreven. Tegelijk is de Heilige Geest niet afhankelijk van de menselijke levensloop. Ook wanneer er beschadigingen in de (vroege) jeugd zijn opgetreden, is de Geest bij machte geloof en vertrouwen in het hart te wekken, zodat het komt tot een levende relatie met God. De schrijver spreekt in dit verband regelmatig over een vriendschapsrelatie met God.

Ik miste in dit hoofdstukje de betekenis van de verzoening met God in Jezus Christus, en hoe deze in het geloofsleven gestalte krijgt.

Godsbeeld
Van belang is het godsbeeld dat wij aan onze kinderen overdragen. Uitgebreid gaat de auteur daar op in. Hier en daar is het niveau wel iets hoog, met name als het gaat over religieus besef. Het zou de bruikbaarheid van deze toerusting ten goede komen wanneer hierover in eenvoudiger bewoordingen was geschreven.

”Dopen is diep” is een mooi boekje geworden, met een goede lay-out. Dat dopen ook sterven en opstaan met Christus betekent en verzegelt, zou meer uit de verf mogen komen. Kerkenraden, predikanten en leidinggevenden doen er goed aan kennis te nemen van dit materiaal, om het zo mogelijk in de gemeente te gebruiken.

Aan ”Dopen is diep” is ook een website verbonden: www.dopenisdiep.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer