Europese leiders gedenken Holocaust
WARSCHAU (AP) - Europese leiders hebben de eerste Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust aangegrepen om veronderstelde antisemitische opmerkingen van de Iraanse president Mahmud Ahmadinejad te veroordelen.
De voorzitter van het Duitse parlement, Norbert Lammert, zei vrijdag dat de afgelopen weken is gebleken dat niet alleen de Duitsers baat hebben bij een gedenkdag, maar dat momenteel zelfs presidenten de Holocaust als een sprookje omschrijven en antisemitische opmerkingen maken.Tijdens een herdenkingsdienst in het voormalige concentratiekamp Auschwitz, dat precies 61 jaar geleden werd bevrijd, plaatste de Poolse premier Kazimierz Marcinkiewicz een krans en boog hij zijn hoofd voor het gedenkteken ter ere van de ongeveer 1,5 miljoen mensen die omkwamen in Auschwitz.
De misdaad van de Holocaust moet dienen als een waarschuwing voor het heden en de toekomst; de mensheid kan zich niet overgeven aan ideologieën die de mogelijkheid rechtvaardigen om de menselijke waardigheid te vertrappen, zei Marcinkiewicz.
Behalve Marcinkiewicz waren ook de Israëlische ambassadeur, kampoverlevenden en vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap aanwezig.
Lammert zei tijdens een speciale zitting van de Bondsdag dat de noodzaak om de miljoenen Joden en andere slachtoffers te gedenken niet vermindert met het verstrijken van de tijd. „We willen -en we moeten- bereid zijn om te blijven leren van onze geschiedenis”, zei Lammert.
In de Hongaarse hoofdstad Boedapest verzamelden zo’n 3000 mensen zich bij het parlementsgebouw om 600 witte ballons de lucht in te laten die de 600.000 Hongaarse slachtoffers van de Holocaust symboliseerden. De 66-jarige Tamas Bandi had de namen van haar ouders op een ballon geschreven. Met tranen in de ogen vertelde ze dat haar ouders voor haar ogen werden gedeporteerd toen ze vier jaar was.
De Russische opperrabijn Berel Lazar ging voor in een herdenkingsgebed in het Schrijvershuis van Moskou. Extremistische sentimenten worden volgens Lazar wereldwijd steeds populairder. In Rusland raakten onlangs acht bezoekers van een synagoge gewond bij een steekpartij. „Predikers van extremistische opvattingen moeten voor eens en voor altijd uitgesloten worden van het politieke en sociale leven in dit land”, zei Lazar.
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, liet in een verklaring weten dat het zeer belangrijk is dat de wereld zich de tragedie van de Holocaust blijft herinneren. Ook moeten alle pogingen van fanatiekelingen om de Holocaust te ontkennen worden bestreden, aldus Annan.