Strategische stap van Mittal Steel in Europa
ROTTERDAM - Het overnamebod van 18,6 miljard euro dat de grootste staalproducent ter wereld, Mittal Steel, vrijdag op branchegenoot Arcelor uitbracht, is volgens analisten een strategisch goede stap van het grootste staalconcern ter wereld.
„Hiermee versterkt Mittal Steel zijn positie in Europa. Het concern had al een aantal fabrieken in Midden- en Oost-Europa, maar nu lijkt het bedrijf ook zeker van een toonaangevende positie op markten als Frankrijk en Duitsland”, stelt analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers.Hij wijst er verder op dat Mittal Steel al een behoorlijke positie in Azië en in Amerika had en nu dus een echte wereldspeler van formaat lijkt te worden. Volgens Muller is dat voor een moderne staalproducent nodig omdat de staalmarkt structureel aan het veranderen is. „De wereldstaalmarkt was lange tijd regionaal georiënteerd. Nu worden de staalproducenten meer en meer klantgebonden omdat hun afnemers wereldwijd opererende concerns zijn die overal dezelfde kwaliteit staal verlangen, zoals bijvoorbeeld in de auto-industrie.”
Het bod van Mittal Steel op Arcelor is een verdere consolidatie in de gefragmenteerde staalmarkt, aldus marktstrateeg Jaap Barendregt van FBS Bankiers. Hij was verrast door het bod, „want nummer één neemt nummer twee over, hoewel we nog wel moeten afwachten of Arcelor het bod accepteert.” Vrijdag bestempelde Arcelor het overnamebod vooralsnog als vijandig, omdat van tevoren geen gesprekken zouden zijn gevoerd. Het bestuur van het staalconcern komt binnenkort bijeen om een standpunt te bepalen over het overnamebod.
Als het bod van Mittal Steel slaagt, ontstaat een staalconcern dat de onbetwiste nummer één op de wereldmarkt is. Opgeteld hebben Mittal en Arcelor in 2004, het laatste jaar waarover productiecijfers beschikbaar zijn, meer dan 100 miljoen ton staal geproduceerd. De eerstvolgende op de ranglijst van staalproducenten is Nippon Steel uit Japan met een productie van ruim 32 miljoen ton staal.
Mittal Steel heeft in het recente verleden meer forse overnames gedaan en als het jongste bod slaagt, integreert het Indiase concern ook de nieuwste aanwinst, meent Barendregt. „Mittal Steel heeft laten zien overnames goed te kunnen verwerken en ook makkelijk te kunnen financieren. Deze keer is de overnamesom relatief laag omdat Mittal Steel Arcelor via een aandelenruil in handen wil krijgen met slechts nog een klein stukje in contanten.”
Maar ook na een eventuele inlijving van Arcelor door Mittal Steel blijft de staalmarkt volgens Barendregt versnipperd. „Samen hebben die twee nog geen substantieel deel van de markt”, aldus Barendregt. Bij elkaar heeft het duo rond de 10 procent van de markt in handen. Dat is ruim drie keer zo veel als de nieuwe nummer twee op de ranglijst.
Mittal Steel is voor het grootste deel in bezit van de Indiase miljardair Lakshmi Mittal. Het bedrijf is statutair gevestigd in Rotterdam, wordt geleid vanuit Londen en heeft een notering aan de effectenbeurs in Amsterdam.