Cultuur & boeken

Achter koning Arthur aan

Titel:

Jeannette Wilbrink-Donkersteeg
26 June 2002 13:57Gewijzigd op 13 November 2020 23:39

”In de voetsporen van Koning Arthur”
Auteur: Nicki Bullinga
Uitgeverij: Gottmer, Bloemendaal, 2001
ISBN 90 257 3336 0
Pagina’s: 178
Prijs: € 16,80. Over de legendarische koning Arthur is in de loop der tijden een enorme verzameling manuscripten, kronieken, romans, naslagwerken en studies gepubliceerd. Een reishandboek ontbrak nog. Daarvoor heeft Nicki Bullinga nu gezorgd.

Bullinga (1963) studeerde Mediëvistiek en Keltisch aan de Universiteit Utrecht. Zij is medeoprichtster van de stichting A. G. van Hamel voor Keltische studies en lid van de International Arthurian Society. Net als anderen begint haar speurtocht-door-de-tijd aan het hof van Vortigern, koning van Brittannië rond het jaar 450. Fascinerend en intrigerend is de beroemde -waarschijnlijk oudste- passage over Arthur in een -ook al waarschijnlijk- negende-eeuwse tekst die de lof bezingt van de held Gwawrddur en daarbij vermeldt: „Hij voedde zwarte raven op de borstwering van het fort. Ook al was hij geen Arthur.”

Geografisch gezien begint Bullinga haar speurtocht in Zuid-Engeland, in de oude stad Colchester, die tussen Harwich en Londen ligt. „Er is nog geen archeologisch bewijs, maar algemeen wordt aangenomen dat Colchester in de vijfde eeuw het centrum was van een belangrijk, oostelijk gelegen Brits koninkrijkje. Chrétien de Troyes zou mogelijkerwijze van deze oostelijke kustplaats gehoord hebben en misschien hieraan de naam voor Arthurs hof, Camelot, hebben ontleend.”

Vanhier reist de gebruiker van het handboek naar Londen. Daar kan hij in de British Library tal van Arthuriaanse manuscripten, zowel op papier als op perkament, bewonderen. In de House of Lords hangen bovendien reliëfs met afbeeldingen van de historische koning uit eik gesneden. De auteur vermeldt de adressen, telefoonnummers en openingstijden van de te bezoeken plaatsen.

Op eenzelfde manier beschrijft ze rondreizen door het zuidwesten, door het westen, door Wales, Midden- en Noord-Engeland en door Schotland. Daarbij noemt ze ook de plaatsen die in een ver verleden met Arthur werden geassocieerd, terwijl tegenwoordig niet meer duidelijk is waarom. Dat kan onbevredigend zijn, maar is nu eenmaal inherent aan de materie.

Adressen
Het boek is royaal en mooi geïllustreerd met afbeeldingen van glas-in-loodramen, foto’s van locaties, en antieke, gekalligrafeerde geschriften. De auteur verwijst ruimschoots naar allerlei relevante internetadressen die meer achtergrondinformatie kunnen bieden; ze nam een lijst met begrippen uit de legende op, evenals een toelichting bij diverse namen. Ook een zeer uitgebreide bibliografie die de periode tussen de 9e en 21e eeuw beslaat en een lijst van bekende manuscripten en hun afkortingen behoort tot de inhoud van dit boek. Voor Arthur-liefhebbers biedt de uitgave ongetwijfeld een goede handreiking om het Engeland van Arthur beter te leren kennen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer