Binnenland

Ambtenaren bepleiten betere leerplichtregels

Jongeren die geen diploma hebben behaald, moeten leerplichtig blijven tot ze 18 jaar zijn. Dat stelt de vereniging van leerplichtambtenaren Ingrado in een voorstel voor een nieuwe leerplichtwet.

Onderwijsredactie
25 January 2006 11:02Gewijzigd op 14 November 2020 03:24

„De wet moet beter aansluiten bij de praktijk”, zegt voorzitter H. Veldhoen desgevraagd. Op verzoek van minister Van der Hoeven van Onderwijs inventariseerde de vereniging knelpunten in de huidige wetgeving, die uit 1969 dateert. Op eigen initiatief stelde Ingrado ook een concept voor een nieuwe wet op. Het voorstel is vanmiddag aan de bewindsvrouw overhandigd.

De ambtenaren pleiten voor kwalificerende leerplicht (leerplicht tot het behalen van een diploma), ter vervanging van de huidige partiële leerplicht, die alleen geldt voor jongeren die geen volledig dagonderwijs volgen.

Daarnaast wil de vereniging verruiming van de mogelijkheid om de leerplicht via vervangende vormen van onderwijs te vervullen. „Het kan voor bepaalde categorieën leerlingen beter zijn dat ze thuis onderwijs volgen, of in een combinatie van school en thuis”, zegt Veldhoen. „Jongeren die vastlopen, moeten de ruimte krijgen voor een alternatief programma, mits er voldoende toezicht van de Onderwijsinspectie is. Onder de huidige wet kan dat niet, want die bevat een schoolplicht.”

De leerplichtambtenaren willen een duidelijker procedure voor het aanmerken van een particuliere school als school waar een jongere de leerplicht kan vervullen.

Ze pleiten ook voor begrenzing van de mogelijkheid van verlof wegens religieuze feestdagen. „Iedereen heeft recht op vrije dagen voor activiteiten die verband houden met godsdienst of levensovertuiging, mits je het de school twee dagen van tevoren meldt. Voor de christelijke en de islamitische feestdagen ligt dat duidelijk; daar willen we ook niets aan veranderen. Maar hoe breed is het begrip levensovertuiging?” vraagt Veldhoen zich af. „En hoe lang mag iemand vanwege zijn godsdienst de school verzuimen? Wij stellen voor dat als iemand langer dan twee dagen vrij wil, dit verzoek door de leerplichtambtenaar behandeld moet worden.”

Ingrado wil dat ouders een verantwoordingsplicht krijgen bij een beroep op verlof wegens ziekte. „Ziek is ziek, zegt de huidige wet. De schoolleiding kan aan iemands ziekte twijfelen, maar heeft geen been om op te staan. Daarom stellen we voor dat een leerplichtambtenaar bij twijfel een doktersattest mag eisen.”

De vereniging wil de inschrijving op een school in het buitenland beperken tot België en Duitsland. „Een aantal leerlingen uit de grensstreek gaat in die landen naar school. Dat is controleerbaar. Als iemand echter bij zijn opa en oma in Marokko zijn school gaat afmaken, zeggen wij: dan moet hij als inwoner uitgeschreven worden uit de gemeentelijke basisadministratie. Het is voor ons nu een enorme rompslomp.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer