Wiskunde op vwo blijft op peil
DEN HAAG (ANP) – Het vak wiskunde in de bovenbouw van het vwo blijft op peil. Minister Van der Hoeven (Onderwijs) zegde dinsdag toe dat het verplichte wiskundevak in het vakkenpakket natuur en techniek meer uren krijgt dan ze eerst voorstelde. Dat gaat ten koste van de ruimte in vrije keuzevakken.
Ze honoreerde daarmee een wens van de Tweede Kamer, die zich dinsdag boog over een wetsvoorstel waarin een nieuwe opzet staat voor de bovenbouw van havo en vwo, de zogeheten Tweede Fase. Studenten en docenten hadden geklaagd dat bèta–studenten in het eerstejaar van de universiteit eerst bijles in wiskunde moeten krijgen, omdat ze dat op de middelbare school niet goed hebben geleerd.Daarom wilde de Tweede Kamer dat minister Van der Hoeven zou terugkomen op haar voornemen te snijden in de uren wiskunde. Dat doet ze nu voor een deel. In de opgepoetste Tweede Fase, die in 2007 in moet gaan, heeft het verplichte vak wiskunde in het pakket natuur en techniek nog altijd minder uren dan in de huidige Tweede Fase. Maar leerlingen kunnen in de nieuwe bovenbouw wel vervroegd gaan kiezen uit twee nieuwe bèta–vakken: natuur, leven en techniek en ook nog wiskunde D, dat is bedoeld voor de middelbare scholier die zijn wiskunde uit wil diepen.
De bedoeling was dat slechts op een aantal scholen leerlingen deze vakken al in 2007 zouden kunnen kiezen, bij wijze van proef omdat het vak nog in de steigers staat. Maar Van der Hoeven zegde dinsdag toe dat alle vijfhonderd middelbare scholen wiskunde D en natuur, leven en techniek al in 2007 als keuzevak mogen aanbieden. Zo kan een leerling die later een exacte studie wil volgen, toch in het voortgezet onderwijs al genoeg wiskunde doen. Scholen die meedoen aan de proef met de nieuwe vakken, krijgen daar ook extra geld voor, zei Van der Hoeven.
Voor de vergadering hadden studenten wiskunde, natuurkunde en informatica leden van de Tweede Kamer een bijles wiskunde laten doen om hen onder de neus te wrijven dat dit vak in het voortgezet onderwijs nu al tekortschiet. Snoeien in het aantal uren zou helemaal funest zijn voor de vakkennis van aankomende bèta–studenten. De studenten hadden al eerder veel aandacht getrokken met de “Lieve Maria”–brief en –website, waarmee ze hetzelfde betoogden tegenover de minister.