Buitenland

Tieners houden recht op geheime abortus

LONDEN - Minderjarige meisjes onder de zestien houden in Groot-Brittannië het recht op een geheime abortus. De Hoge Raad in Londen sprak maandag uit dat ouders niet het recht hebben hierover te worden geïnformeerd.

Buitenlandredactie
24 January 2006 09:42Gewijzigd op 14 November 2020 03:24

Susan Axon, de 52-jarige moeder van een zwangere tienerdochter van zestien, had in november geëist dat de geheimhouding zou worden opgeheven. Ze voerde aan dat het recht op een geheime abortus de positie van ouders ondermijnt en in strijd is met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.Europees gezien kampt Groot-Brittannië met de meeste tienerzwangerschappen. De huidige Labourregering probeert dit met een liberaal beleid -waaronder vrije anticonceptiemiddelen en de morning-afterpil- bestrijden.

In de Engelse pers is al enkele keren grote verontwaardiging uitgebroken over jonge meisjes die zonder medeweten van hun ouders door de gezondheidswerker op school de weg naar een abortuskliniek hadden gevonden.

De woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid voerde in de zaak van maandag echter aan dat de opheffing van geheimhouding „absoluut geen basis in de wet” heeft. De regering zei de vertrouwelijkheid te beschouwen als een van de pijlers van het beleid.

De rechter overwoog dat de opheffing van de geheimhouding ertoe zou leiden dat tieners „een beslissing nemen die ze later betreuren of de hulp van een amateur zoeken.” Deze redenering werd tijdens de behandeling steeds gevolgd door de proabortusorganisaties.

Mevrouw Axon, die zelf nog steeds een abortus van twintig jaar geleden betreurt, toonde zich teleurgesteld over de uitspraak.

Volgens de Society for the Protection of Unborn Children (SPUC) is de uitspraak verwarrend. De suggestie van de rechter „dat er in de Engelse wet een recht op abortus bestaat, is onrustbarend”, aldus de organisatie. „Dat negeert het parlementsbesluit uit 1967 dat abortus alleen in specifieke omstandigheden wettig is.”

Britse proabortusorganisaties reageerden positief. Zij vrezen dat seksueel actieve jongeren weg blijven van gezondheidswerkers als de vertrouwelijkheid niet is gegarandeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer