EU verbiedt verkoop nep-parmezaan
De Europese bescherming van de soortnaam parmezaanse kaas, ingevoerd op aandringen van Italië, slaat als een boemerang terug op de Italiaanse fabrikanten. Het Europese Hof in Luxemburg vonniste dinsdag dat uitgerekend de Italianen niet in aanmerking komen voor een overgangsregeling.
Europa voert een bescheiden strijd om zijn streekproducten te beschermen. Champagne, port en onlangs feta-kaas mogen alleen zo heten als ze uit de oorspronkelijke regio komen. Wel mogen fabrikanten van elders bij wijze van overgangsregeling nog enkele jaren hun namaakproduct blijven verkopen.
Maar bij parmezaanse kaas ligt het wat ingewikkelder, aldus een arrest van het Hof. Sinds 1996 mag de kaas, geraspt of gebrokkeld een veelgebruikte garnering van sauzen en salades, alleen nog uit de regio rond Parma komen (Parmigiano Reggiano).
Een Italiaanse fabrikant verkoopt al jaren een poederkaas, een mengsel van diverse soorten, onder de naam Parmesan in Franse supermarkten. Hij wilde in aanmerking komen voor een overgangsregeling. Dat mag niet van het Hof. Omdat Italië heeft verzocht om bescherming van ’zijn’ parmezaan, krijgen Italiaanse fabrikanten geen pardon. Fabrikanten van nep-parmezaan elders uit de EU kunnen wel in aanmerking komen voor een regeling.
De Italiaanse minister van Landbouw Gianni Alemanno is tevreden met het arrest van ”Luxemburg”. Het Hof heeft immers getoond zeer streng te zijn voor imitatie-parmezaan. „Een belangrijke beslissing die de consument en het typische nationale product beschermt”, aldus Alemanno.