Fors tekort op begroting UWV
DEN HAAG - UWV, dat onder meer de WW en de WAO/WIA uitvoert, denkt dit jaar 170 miljoen euro meer nodig te hebben voor de uitvoering van zijn taken dan begroot.
Dit is circa 10 procent meer dan de ruim 1,6 miljard euro die het ministerie van Sociale Zaken in de begroting voor 2006 heeft ingeboekt.Hierdoor kan het jaarplan en de begroting van UWV voorlopig niet worden vastgesteld.
In overleg met UWV heeft minister De Geus van Sociale Zaken besloten een externe deskundige in te huren, PriceWaterhouseCoopers, om de kosten van het uitkeringsinstituut onder de loep te nemen. Een woordvoerder van de bewindsman stelde donderdag dat de onderzoeksresultaten van het accountantsbureau worden beschouwd als een advies.
Als PriceWaterhouseCoopers van oordeel is dat de uitvoeringskosten inderdaad 170 miljoen euro meer bedragen dan begroot, kan „niet zonder meer” worden verwacht dat er extra geld komt. De uitkomsten van het onderzoek weegt De Geus mee in nader overleg met UWV. De minister wil uiterlijk 1 april besluiten over het jaarplan, de begroting en het meerjarenbeleidsplan 2007-2010 van de uitkeringsinstantie.
Volgens een woordvoerder van UWV is er niet één oorzaak aan te wijzen voor de hoger uitgevallen uitvoeringskosten. Wel speelt volgens hem duidelijk mee dat de organisatie al langdurig in een fusieproces zit. Uitvoering Werknemersverzekeringen (UWV) ontstond begin 2002 uit een fusie van zes instellingen.
De uitkeringsinstantie deelde donderdag verder mee in hoger beroep te gaan tegen enkele rechterlijke uitspraken over haar computersysteem voor WAO-keuringen, dat nog steeds tekortkomingen vertoont.
De rechtbanken in Leeuwarden, Maastricht en Almelo oordeelden de afgelopen maanden dat de uitkomsten van de beoordeling nog steeds niet goed controleerbaar zijn. De kritiek richt zich op het CBBS-systeem. Dat is een hulpmiddel bij de keuring. De artsen van UWV voeren in welke beperkingen iemand heeft. Met behulp van het systeem bepaalt een arbeidsdeskundige of er nog functies geschikt zijn.
Eind 2004 bepaalde de Centrale Raad van Beroep al dat het voor derden moeilijk te controleren was hoe een beoordeling tot stand kwam. UWV heeft het systeem daarna aangepast. Maar volgens de vier rechtbanken schiet het nog steeds tekort en moet de motivering beter.