Binnenland

Weinig animo voor alcoholplannen Hoogervorst

ROTTERDAM/DEN HAAG (ANP) – Drankwinkels en horeca zien niets in het plan van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) om de leeftijdsgrens voor de verkoop van bier te verhogen van zestien naar achttien. De Tweede Kamer twijfelt aan de maatregel die de VVD–bewindsman voorstelt. De fracties willen eerst uitgewerkte plannen zien, bleek donderdag uit de reacties.

19 January 2006 19:59Gewijzigd op 14 November 2020 03:23

Jongeren onder de achttien moeten een boete krijgen als ze een biertje kopen, zei Hoogervorst donderdag op een congres over alcoholcampagnes. Nu mogen 16–jarigen al bier kopen en krijgen alleen drankverkopers een boete als ze aan te jonge klanten leveren. Hij wil ook dat breezers en andere mixdrankjes uit de schappen van supermarkten verdwijnen. Alleen slijters mogen die nog verkopen.Drankwinkels en de horeca klagen al tijden dat nu alleen verkopers bestraft worden als ze zich niet houden aan de leeftijdsgrenzen. Met de boetes voor te jonge drinkers krijgt Hoogervorst bij hen de handen dus wel op elkaar. Minder enthousiast zijn de drankuitbaters over de verhoging van de leeftijdsgrens. Die werkt volgens hen averechts.

„Dit vermindert het alcoholmisbruik door jongeren absoluut niet", meent directeur J. Claes van brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland. „Een verhoging van de leeftijdsgrens bevordert juist de illegaliteit, omdat jongeren dan niet meer in de horeca terechtkunnen. Daardoor neemt drankmisbruik alleen maar toe", voorspelt de horecavoorman. Hij wil dat de overheid juist illegaal drinken in sportkantines en bierketen aanpakt, omdat daar twaalf– en dertienjarigen vaak al aan de drank gaan.

Volgens het Platform Verkoop Alcoholhoudende Dranken voor Thuisgebruik (PVAD) moet de overheid streng controleren op drankmisbruik door jongeren, maar geen leeftijdsgrenzen stellen die maatschappelijk draagvlak ontberen.

De Stichting Alcohol Preventie (STAP) reageert precies omgekeerd. De drankbestrijders pleiten al jaren voor een leeftijdsgrens van achttien jaar voor alle drank. In principe is de stichting ook voor boetes voor te jeugdige drankkopers, maar in de praktijk werkt dit niet, vreest STAP. Controleurs zijn vaak afhankelijk van wat jongeren hun vertellen. „Als jonge kopers een boete krijgen, wordt controle bijna onmogelijk".

In de Tweede Kamer erkennen CDA, PvdA en VVD dat steeds meer jongeren steeds jonger steeds meer drinken. Maar ze vragen zich af hoe de minister wil zorgen dat jongeren die bier of breezers kopen, ook echt bekeurd worden. Het CDA staat in principe welwillend tegenover zijn voorstellen, maar wil vooral dat de minister laat zien wat de resultaten zijn van het huidige beleid.

De VVD heeft anderhalf jaar geleden al voorgesteld om jongeren onder de zestien op de bon te slingeren als ze drank kopen, zoals de minister nu voorstelt. Maar de liberalen vinden het voorbarig om jongeren tot hun achttiende te verbieden om een wijntje of breezer te bestellen. Ook zijn plan om de verkoop van drank in supermarkten te verbieden, vindt weinig steun bij de liberalen.

D66 vindt het verhogen van de leeftijdsgrens van zestien naar achttien jaar helemaal niks. Dat treft een te grote groep. Het gaat volgens D66 om een specifieke groep jongeren die zich aan ’puin’ drinken. Daar moet de jeugdzorg actief naar zoeken op bijvoorbeeld feesten. Bovendien helpt het niet tegen het probleem dat nu al bestaat dat jongeren onder de zestien al te veel zuipen, terwijl dat niet mag. Ze komen toch wel aan hun drank, stelt de partij.

De PvdA ziet wel wat in de strenge aanpak van de minister, maar wijst ook op de noodzaak om de gedragscultuur van zowel jongeren als ouders te veranderen. Uit onderzoek blijkt dat ouders hun kinderen al op zeer jonge leeftijd thuis drank schenken. Volgens de sociaaldemocraten helpen regels maar in beperkte mate een gedragscultuur te veranderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer