Binnenland

Hoogervorst: Geen drank voor jongere onder achttien

ROTTERDAM - Minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil verkoop van drank aan jongeren aan banden leggen. De leeftijdgrens voor aankoop van alcoholische dranken moet naar achttien jaar. Degenen die jonger zijn en toch sterke drank kopen, krijgen een boete.

Van onze redacteuren
19 January 2006 11:25Gewijzigd op 14 November 2020 03:23
RIJSWIJK – ”Drank maakt meer kapot dan je lief is.” De campagne van deze naam, gericht op het tegengaan van het overmatig drankgebruik in Nederland, bestaat 20 jaar. In verband daarmee organiseerde Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en
RIJSWIJK – ”Drank maakt meer kapot dan je lief is.” De campagne van deze naam, gericht op het tegengaan van het overmatig drankgebruik in Nederland, bestaat 20 jaar. In verband daarmee organiseerde Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en

Op dit moment mogen winkels geen drank verkopen aan jongeren beneden de zestien. Als de politie een winkelier betrapt bij verkoop, krijgt hij een boete en de jongere gaat vrijuit. Het is tijd om deze regels te veranderen, zo zei de bewindsman donderdag in Rotterdam tijdens een congres over alcoholcampagnes. Het is dit jaar twintig jaar geleden dat de eerste landelijke campagne tegen alcoholmisbruik startte.Hoogervorst gaat binnenkort met gemeenten en andere betrokken partijen praten over de aanscherpingen. Daar zal hij ook minister Remkes van Binnenlandse Zaken bij betrekken. Die is verantwoordelijk voor ordehandhaving. Hoogervorst wil dat de nieuwe regels, als ze er komen, ook worden nageleefd. Daar is extra inzet van politie of andere ordehandhavers voor nodig.

Verder wil Hoogervorst breezers en andere mixdrankjes uit de schappen van de supermarkt halen. Alleen slijterijen mogen deze drankjes, die populair zijn onder de jeugd, nog verkopen. De bewindsman denkt dat de drempel om bij een slijter een licht alcoholisch drankje te kopen voor iemand van veertien of zestien een stuk hoger is dan de drempel van de supermarkt.

De SGP-fractie in de Tweede Kamer is bezorgd over gezondheidsproblemen bij jongeren door overmatig alcoholgebruik, zo blijkt uit schriftelijke vragen die SGP-fractievoorzitter Van der Vlies woensdag heeft gesteld aan minister Hoogervorst. Deskundigen luidden eerder deze week de noodklok over de alcoholproblematiek. Zij vrezen dat er een generatie aankomt die door alcoholverslaving met persoonlijkheidsstoornissen en andere hersenaandoeningen kampt.

De Nederlandse horecaondernemers zijn niet enthousiast over het plan van minister Hoogervorst om de leeftijdsgrens voor alcoholverstrekking te verhogen naar achttien jaar. „Dit vermindert het alcoholmisbruik door jongeren absoluut niet”, meent directeur J. Claes van brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

KHN verwacht zelfs dat het beleid van de minister van Volksgezondheid een averechtse werking zal hebben. „Een verhoging van de leeftijdsgrens bevordert juist de illegaliteit, omdat jongeren dan niet meer in de horeca terechtkunnen. Daardoor neemt drankmisbruik alleen maar toe”, stelt Claes.

Volgens hem blijken jongeren van twaalf en dertien jaar al veel te drinken. Dat gebeurt echter „absoluut niet in de horeca”, maar „thuis, in de sportkantine of in illegale bierketen. De overheid moet juist dat probleem aanpakken.”

Ook winkels die alcohol mogen verkopen, verwerpen het plan van minister Hoogervorst. Wel steunt de detailhandel het voorstel jongeren te beboeten als ze op een te jeugdige leeftijd alcohol kopen.

Het Platform Verkoop Alcoholhoudende Dranken voor Thuisgebruik (PVAD) reageerde donderdagmorgen eveneens kritisch op de plannen van de bewindsman. Ook dit platform denkt dat de maatregelen ertoe zullen leiden dat jongeren meer illegaal gaan drinken.

„Boetes voor jongeren die alcohol kopen, belemmeren de opsporing van ongeoorloofde drankverkoop. Daarom moet alleen de verkoper strafbaar blijven voor de verkoop van drank aan te jonge klanten”, zegt de Stichting Alcohol Preventie (STAP) in een reactie op het voorstel.

In principe is STAP wel voor boetes voor de koper, maar de stichting vreest dat dit in de praktijk de opsporing lastiger zal maken. De controleurs zijn vaak afhankelijk van informatie van jongeren over hun drankaankopen. „Als jonge kopers een boete krijgen, wordt controle bijna onmogelijk”, zegt een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer