Opinie

Gemeenten misbruiken hondenbelasting

Gemeenten moeten de opbrengst van de hondenbelasting ten goede laten komen aan voorzieningen voor honden, stelt mr. J. de Wit.

19 January 2006 09:41Gewijzigd op 14 November 2020 03:23
„De opbrengsten van de hondenbelasting moeten niet in de algemene pot belanden.”
„De opbrengsten van de hondenbelasting moeten niet in de algemene pot belanden.”

De Hondenbescherming vindt het onterecht dat de opbrengsten van de hondenbelasting in de algemene middelen verdwijnen. Met een totale opbrengst van bijna 44 miljoen in 2005 is de hondenbelasting een belangrijke inkomstenbron voor gemeenten. De opbrengsten komen echter niet of nauwelijks ten goede aan honden, maar belanden in de algemene pot.Uit een door de Hondenbescherming gehouden enquête blijkt dat dit veel kwaad bloed zet bij hondenbezitters. Dat is ook een logische reactie. De bedragen die in groot aantal gemeenten moeten worden betaald, liegen er niet om. Als de opbrengsten dan niet eens ten goede komen aan de honden, maar gebruikt worden om gaten in de begroting te dichten, leidt dat tot veel onbegrip en wrevel bij hondenbezitters.

Hondenbezitters zijn best bereid om hondenbelasting te betalen, als de opbrengsten maar worden aangewend voor een positief hondenbeleid met goed bereikbare en afgesloten speelveldjes, voldoende uitlaatplekken en opruimfaciliteiten. Dit creëert een veel groter draagvlak onder hondenbezitters om de hondenbelasting te betalen en voorkomt dat gemeenten intensief belastingontduikers moet opsporen en/of zelfs dierenartsen hiervoor moet inschakelen.

Het draagvlak is op dit moment ver te zoeken, temeer daar er op katten en andere huisdieren geen belasting wordt geheven en iedere gemeente vrij is om te bepalen óf ze belasting heft en hoeveel die bedraagt. Dit leidt tot enorme verschillen in tarieven per gemeente.

Bovendien heeft het heffen van hondenbelasting weinig tot geen invloed op het ontmoedigen van het hondenbezit, wat het oorspronkelijke doel was van de belasting. Uit de enquête onder hondenbezitters blijkt dat voor maar liefst 98 procent van de respondenten de hondenbelasting geen factor vormde bij de aanschaf van een hond.

De Hondenbescherming is van mening dat de opbrengsten van de hondenbelasting niet in de algemene pot moeten belanden, maar moeten worden ingezet voor een beleid dat rekening houdt met de behoeften en eigenschappen van honden(eigenaren). Zodoende voorkomt men overlast en wordt de integratie en acceptatie van de hond in de samenleving bevorderd.

De Hondenbescherming maakt de gemeenten er bij voortduring op attent, dat hun beleid ten aanzien van de hondenbelasting hondonvriendelijk is en het geld oneigenlijk wordt gebruikt. Zoals een hondenbezitter het treffend verwoordde: De gemeente doet niets voor honden c.q. hondenbezitters dan alleen geld innen. Oh ja, toch wel, ze plaatst bordjes: verboden voor honden.

De auteur is woordvoerder van de Hondenbescherming.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer