Buitenland

„Bij grieppandemie 40.000 doden”

UTRECHT - Een grieppandemie, een wereldwijde uitbraak van een nieuw griepvirus, kan mogelijk 40.000 Nederlanders het leven kosten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat dinsdag becijferd.

Wetenschapsredactie
18 January 2006 12:41Gewijzigd op 14 November 2020 03:23

Het instituut maakte de berekening in het kader van het opstellen van een plan van aanpak voor een onverhoopte uitbraak van een nieuw griepvirus waartegen mensen nog geen afweer hebben ontwikkeld.Deskundigen van het RIVM gaan ervan uit dat bij een pandemie over een periode van drie maanden een kwart van de bevolking, ongeveer 4 miljoen mensen, ziek zal wor den. Een op de honderd besmette personen zal volgens de statistici overlijden. Dat komt neer op ongeveer 40.000 burgers. Een normale griepgolf kost jaarlijks in Nederland circa 900 mensen het leven. Wereldwijd kunnen bij een uitbraak van een nieuw griepvirus miljoenen mensen overlijden.

De Nederlandse overheid werkt samen met een groot aantal organisaties aan draaiboeken waarmee een nieuw gevaarlijk griepvirus, als dat in Nederland zou opduiken, kan worden bestreden. Deskundigen zijn bang dat de nieuwe ziekteverwekker zich vermengt met een bestaand menselijk griepvirus. Omdat mensen nog geen afweer hebben tegen dat nieuwe virus, zou het zich snel over de wereld kunnen verspreiden. Op dit moment is er echter geen reden voor paniek. Het huidige vogelgriepvirus H5N1 heeft niet het vermogen van besmetting van mens op mens. Alleen personen die intensief omgaan met besmet pluimvee lopen risico’s, zo bleek ook de afgelopen weken weer in Turkije.

Nederland beschikt op het moment over 3 miljoen kuren van de virusremmer Tamiflu. Eind 2007 moeten dat er 5 miljoen zijn. Tamiflu is bestemd voor mensen met klachten en moet de ernst daarvan verminderen en de ziekteduur bekorten.

Het Zwitserse farmaceutische concern Roche heeft vorig jaar 55 miljoen doses Tamiflu geproduceerd. Dit jaar moeten dat er 150 miljoen zijn. In 2007 verwacht het bedrijf het aantal doses te verdubbelen.

De Europese Unie overweegt een enorme voorraad antivirale middelen op te slaan om een uitbraak van vogelgriep bij de mens te kunnen bestrijden, zo verklaarde EU-commissaris Markos Kyprianou gisteren in Peking tegenover het Britse persbureau Reuters. In de Chinese hoofdstad wordt momenteel een internationale conferentie gehouden over vogelgriep. Met de voorraad zou een eerste uitbraak moeten worden beteugeld. Het is niet de bedoeling dat er antivirale middelen komen voor alle Europeanen.

Dinsdag heeft de Europese Commissie besloten nog 20 miljoen euro uit te trekken voor wetenschappelijk onderzoek naar het virus. Dat bedrag komt boven op de 100 miljoen euro die de Commissie eerder al heeft be stemd voor hulp aan arme landen die getroffen zijn door vogelgriep.

In Turkije is een vijfde kind besmet geraakt met het vogelgriepvirus. Volgens een communiqué van het ministerie van Volksgezondheid zijn nu zeker twintig mensen besmet geraakt. Vier patiënten, allen tieners uit het dorp Doyubagazit in het oosten van Turkije, zijn overleden. Het vijfde kind ligt ernstig ziek in een ziekenhuis. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte maandag overigens bekend dat de dreiging van verspreiding van de vogelgriep in Turkije lijkt af te nemen.

De FAO, de landbouw- en voedselorganisatie van de Verenigde Naties, wil dat de EU strengere controles gaat uitvoeren op vliegtuigpassagiers die vanuit Azië in de EU aankomen. De kans dat producten en reizigers de vogelgriep van Turkije naar Europa overbrengen is groter dan dat trekvogels dit doen, aldus de FAO. Deelnemers aan een conferentie over vogelgriep in Peking hebben meer dan 1,9 miljard dollar toegezegd voor de bestrijding van de ziekte en voorzorgsmaatregelen tegen een mogelijke pandemie. De toezeggingen overtreffen alle verwachtingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer