„Subsidieer startende huizenkoper”
APELDOORN - Voortdurend stijgende huizenprijzen bemoeilijken de aanschaf van een woning door starters, zo maakte de makelaarsvereniging NVM donderdag bekend. Maar moet deze groep door de overheid worden gesubsidieerd bij de aanschaf van een huis? Of is een eigen woning geen must maar een luxe? De meningen op deze site lopen uiteen.
Starters hebben het steeds moeilijker op de woningmarkt. De 23-jarige Adriaan uit Monster weet hierover mee te praten. Als vorig jaar afgestudeerde hbo’er kan hij op dit moment maar net een hypotheek rond krijgen voor een eenvoudige eengezinswoning. „In die hypotheek is zowel mijn salaris meegenomen als het salaris van mijn vorig jaar afgestudeerde vriendin. Daarom: subsidie voor starters op de woningmarkt.”De eveneens 23-jarige Hans uit „Z.” deelt die mening van harte. Naast een goede hypotheek kan een „beetje subsidie heus geen kwaad”, meent Hans. „Wanneer je net afgestudeerd bent of je hebt nog maar enkele jaren gewerkt, kun je echt niet opboksen tegen de torenhoge huizenprijzen. Geld groeit jongeren immers niet op de rug.”
De meeste bezoekers van deze site waren het vrijdag eens met de stelling dat starters op de woningmarkt moeten worden gesubsidieerd. Bijna 40 procent van de ruim 450 stemmers vindt dat iedereen een huis moet kunnen kopen. Zo ook Hennie (40) uit Nijkerk. „De overheid moet iedereen in de gelegenheid stellen om op eigen niveau een woning aan te kunnen schaffen. De huren worden ook steeds hoger. Wanneer je hier niet voor zorgt, krijgen de rijken het steeds beter en zijn arbeiders juist slechter af. Denk ook eens aan de zwakkere. Dat is ook Gods opdracht.”
Arien Koen Bakker (53) uit Almelo ziet het toch anders. Een eigen huis is volgens hem een „luxe die slechts een enkeling zich kan veroorloven.” Wat hem betreft dus geen subsidie voor starters. „Ze moeten het met hun eigen loon kunnen redden.” Zo niet? „Dan huren.”
Ook de 37-jarige Eelco van Vliet vindt subsidies voor starters niet nodig. „Laten we eens tevreden leren zijn met wat we hebben en het goede voorbeeld geven aan de wereld. Hoe meer je hebt en hoe meer je wilt, hoe minder tijd er over blijft voor de Schepper aller dingen.”
Wim (53) uit Rotterdam plaatst zijn vraagtekens bij de plotselinge aandacht van makelaarsvereniging NVM voor de situatie van starters. „Is het niet juist de NVM geweest die in de achterliggende jaren de huizenprijzen heeft opgeschroefd tot deze enorme hoogte? Immers, hoe hoger de prijs, hoe meer er verdiend wordt aan de verkoop van een woning. Helaas is vooral de starter de dupe van de hoge woningprijs.” De makelaarsvereniging mag daarom zelf meewerken aan een oplossing van het probleem, stelt Wim. „Misschien kan de NVM zelf de subsidies uitkeren.”
Lezers van het Reformatorisch Dagblad op internet bleken uiterst inventief in het aandragen van oplossingen voor het geconstateerde ’startprobleem’ op de woningmarkt. Zoals de 68-jarige Apeldoorner J. H. „Ik denk dat het beter is de kosten koper voor starters te schrappen. Dat scheelt al aanzienlijk.”
Ook met de wijze van bouwen valt nog winst te behalen, meent Jaap Hak (52) uit Waddinxveen. „Door meer hout te gebruiken in de woningbouw (zoals een houtskelet) kan er veel goedkoper worden gebouwd. Het klimaatverschil hanteren als tegenargument houdt geen stand. Ook in Canada en Scandinavische landen, waar hout veel wordt toegepast, bestaan er enorme temperatuurschommelingen.”
Ine (42) uit „de Randstad” analyseert juist de oorzaak van de geconstateerde problematiek. „Waarom is er een probleem? Nou, vanwege een groeiende bevolking, een systeem van hypotheekrenteaftrek dat hogere inkomens bevoordeelt en de prijzen opdrijft, schaarste in een klein en overbevolkt land en het feit dat een groot deel van de grond onder de zeespiegel ligt, waardoor bijbouwen steeds hachelijker wordt. Meer subsidiëren is het paard achter de wagen spannen. Werk aan echte oplossingen!”