Verkeersleiders weg bij spoorbeheerder ProRail
UTRECHT (ANP) – De spoorbeheerder ProRail moet bezuinigen. De komende drie jaar verdwijnen bij de verkeersleiding op het spoor zeventig van de in totaal 580 banen. Het gaat dan niet alleen om mensen die het treinverkeer regelen, maar ook om onder meer brugwachters.
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft ProRail opgedragen in de kosten te snijden, zei een woordvoerder van het staatsbedrijf donderdag. ProRail verwacht de reorganisatie door natuurlijk verloop op te kunnen vangen.ProRail is bij andere onderdelen juist op zoek naar personeel. Zo is er vraag naar veiligheidsspecialisten, die het spoor na ongevallen of werkzaamheden inspecteren en vrijgeven voor treinverkeer. Ook wordt er extra geïnvesteerd in het bestrijden van terrorisme en er komt een bureau dat de punctualiteit van de treinen gaat onderzoeken.
Per saldo verdwijnen er echter in de hele ProRail–organisatie arbeidsplaatsen. De woordvoerder kon niet zeggen hoeveel. „Het zijn er niet veel. Het gaat in ieder geval niet om honderden banen."
Volgens de spoorbeheerder neemt de werkdruk van de treindienstleiders niet toe door de reorganisatie. De verkeerleiders mogen bijvoorbeeld minder aan projecten deelnemen en opleidingen vinden voortaan op de werkplek plaats. Uit onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat bleek vorig jaar dat twee derde van de treindienstleiders kampt met een hoge werkdruk, maar dit had tot dan toe niet geleid tot onveilige situaties. Minister Peijs van Verkeer heeft ProRail opgeroepen dit knelpunt aan te pakken.
De inspectie ziet twee belangrijke oorzaken voor de problemen. Treindienstleiders worden tijdens storingen, als zij het druk hebben, door velen gebeld voor informatie. Als tweede oorzaak noemt de inspectie de onbetrouwbaarheid van het telecommunicatiesysteem Telerail of GSMR.
Reizigersvereniging Rover is niet blij met een vermindering van het aantal verkeersleiders, in de volksmond seinhuiswachters geheten. „We hebben de indruk dat de slagvaardigheid van de railverkeersleiding steeds minder wordt. Vooral bij storingen en vertragingen zijn seinhuiswachters onmisbaar bij het (weer) in goede banen leiden van het treinverkeer", zegt een woordvoerder.
Rover gaat binnenkort over de kwestie praten met ProRail en het ministerie van Verkeer en Waterstaat.