Binnenland

Kerncentrale Borssele tot 2033 open

DEN HAAG - Als de veiligheid blijft gewaarborgd, mag de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele tot eind 2033 openblijven. In ruil daarvoor zijn Essent en Delta, de aandeelhouders van het bedrijf EPZ, dat de centrale runt, bereid tot 2012 gezamenlijk 250 miljoen euro te investeren in duurzame energie.

Redactie politiek
11 January 2006 07:19Gewijzigd op 14 November 2020 03:22
DEN HAAG - De kerncentrale in Borssele kan definitief tot 2033 openblijven. Foto ANP
DEN HAAG - De kerncentrale in Borssele kan definitief tot 2033 openblijven. Foto ANP

Dat heeft staatssecretaris Van Geel van Milieu dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.De 250 miljoen euro die Essent en Delta investeren in duurzame energie komt boven op de al eerder door de overheid gereserveerde 250 miljoen euro. Dat overheidsgeld was anders nodig geweest voor een schadevergoeding aan de aandeelhouders als de kerncentrale in 2013 zou moeten sluiten, zoals in het regeerakkoord was afgesproken.

De veiligheid van de kerncentrale uit 1973 is in orde, stelt Van Geel. Het stalen reactorvat, waarin de splijtstaven zitten, was eigenlijk ontworpen met een levensduur van veertig jaar. Uit controles is gebleken dat het vat langer meekan. De kerncentrale moet tot zijn sluiting tot de 25 procent veiligste centrales van de EU, de VS en Canada behoren, zo is met EPZ afgesproken.

Als de centrale in 2033 dichtgaat, heeft hij zestig jaar gefunctioneerd. De kerncentrale zal in 2033 direct na de sluiting worden afgebroken. EPZ had eerder een wachtperiode van veertig jaar voorzien. Volgens Van Geel is het echter onwenselijk om nieuwe generaties met het afbreken van de oude kerncentrale op te zadelen. De opslagcapaciteit voor het hoogradioactieve afval, vlak naast de kerncentrale, zal door het langer openblijven van Borssele iets moeten worden uitgebreid, aldus de staatssecretaris.

De regeringsfracties CDA, VVD en D66 staan achter de afspraken die Van Geel heeft gemaakt met EPZ. „Wij kunnen instemmen met het langer openhouden van de kerncentrale”, aldus CDA-Kamerlid Spies. D66 ziet de afspraken als een goede impuls voor duurzame energie. Kamerlid Van der Ham: „Er zullen harde pegels in duurzame energie worden gestoken. De energiebedrijven moeten gelden naar voren halen, die anders misschien wel in kolencentrales zouden zijn geïnvesteerd.”

De oppositiepartijen PvdA en GroenLinks vinden de voorgestelde overeenkomst echter amateuristisch en slecht doordacht. „Hier kunnen wij nooit mee akkoord gaan”, aldus PvdA’er Samsom. Volgens het Kamerlid is bijvoorbeeld de afspraak dat Borssele wat betreft veiligheid bij de beste 25 procent moet horen, niet hard te maken. Ook hekelt Samsom de clausule dat het Rijk eventuele schade betaalt tot 2033, mocht de kerncentrale toch eerder dan eind dat jaar dichtgaan.

Duyvendak van GroenLinks vindt dat Delta en Essent de langere openstelling in ruil voor een „weggevertje” hebben gekregen. Het Kamerlid stoort zich eraan dat toekomstige regeringen vastzitten aan de afspraken.

Greenpeace is boos dat Van Geel de kerncentrale in Borssele tot 2033 wil openhouden. De organisatie noemt het besluit van de staatssecretaris „een beslissing van politieke onmacht.” In het regeerakkoord is afgesproken dat de centrale in 2013 dichtgaat. „Nu dat niet gebeurt, gaat er als doekje voor het bloeden geld naar duurzame energie.”

Met het openhouden van Borssele neemt het kabinet „onnodig risico’s”, aldus Greenpeace, „omdat kernenergie nooit veilig is. Er is geen oplossing voor het radioactieve afval, dat nog 240.000 jaar gevaarlijk blijft.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer