Economie

Jongeren verliezen in 5 jaar bijna 10 procent loon

HOOFDDORP (ANP) – Jongeren hebben de laatste jaren flink aan loon moeten inleveren. In 2001 verdienden werknemers tussen 15 en 30 jaar gemiddeld 11,00 euro bruto per uur. Vorig jaar daalde dat tot 10,11 euro, een terugval van ongeveer 8 procent. Dat blijkt uit een enquête van Regioplan in opdracht van de vakcentrale FNV.

9 January 2006 17:50Gewijzigd op 14 November 2020 03:21

Wie rekening houdt met de inflatie tussen 2001 en 2005, berekent een nog grotere achteruitgang. Volgens de onderzoekers bedraagt de inkomensdaling van jongeren gecorrigeerd voor inflatie ongeveer 15 procent.J. Ploegman, voorzitter van de onlangs opgerichte jongerenorganisatie van de FNV, noemt de resultaten „schokkend". De jongerenclub wil trainingen gaan verzorgen zodat zijn leden sterker staan tijdens salarisonderhandelingen. „Als je weet wat je mag vragen en hoe je dat moet doen, zullen jongeren niet langer met minder akkoord gaan", zegt Ploegman.

Daarnaast wil FNV Jong dat het wettelijk minimumloon voor iedereen vanaf 18 jaar gaat gelden. Nu ontvangen jongeren tot hun 23ste jaar nog het lagere minimumjeugdloon.

Regioplan ondervroeg tussen 2001 en 2005 30.000 werkende jongeren via een enquête op internet. Ondanks hun achteruitgang in inkomen verdienden zij vorig jaar gemiddeld 35 procent meer dan het wettelijke minimumloon. Wel blijkt dat 6 tot 7 procent van de jongeren minder dan deze ondergrens uitgekeerd kregen. Vooral in de horeca en de detailhandel worden deze regels overtreden.

De ondervraagde jongeren zeggen gemiddeld ruim 35 uur per week te werken. Jonge vrouwen zijn gemiddeld bijna drie uur minder aan de slag dan mannen. Verder blijkt dat vrouwen voor hetzelfde werk minder verdienen. Jonge vrouwen verdienen gemiddeld 2,7 procent minder dan jonge mannen met dezelfde opleiding en ervaring.

Regioplan zoekt de oorzaak van de lagere beloning in discriminatie van vrouwen. Verder weten jonge vrouwen zich waarschijnlijk ook slechter te verkopen dan mannen. Die achterstand weten ze op latere leeftijd niet meer in te halen, aldus de onderzoekers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer