Economie

Aegon krijgt wellicht forse schadeclaims

DEN HAAG (ANP) - Grootschalige schadeclaims dreigen voor Aegon, omdat de verzekeraar deelnemers aan een spaarbeleggingsproduct niet vooraf op de risico’s heeft gewezen. De rechtbank in Utrecht bepaalde woensdag dat Aegon-dochter SpaarBeleg de zogeheten wettelijke zorgplicht tegenover de deelnemers heeft geschonden door ze vooraf niet te informeren over de risico’s van het aandelenleaseproduct SprintPlan.

5 January 2006 11:38Gewijzigd op 14 November 2020 03:21

„Dit vonnis biedt hiermee nu een basis om op grootschalige wijze schadevergoedingen te gaan claimen bij Spaarbeleg”, aldus de Vereniging Consument & Geldzaken. De belangenorganisatie spande eind 2003 de zaak aan tegen Aegon-dochter Spaarbeleg.Volgens de rechter heeft Spaarbeleg onrechtmatig gehandeld door bewust af te zien van het inwinnen van informatie bij de deelnemer. Daarbij valt te denken aan de financiële positie, ervaring met beleggen en beleggingsdoelstellingen van de deelnemers.

Tussen eind 1997 en halverwege 2002 werden volgens de vereniging meer dan 120.000 contracten van het zogeheten aandelenleaseproduct ’SprintPlan’ afgesloten. Alle deelnemers aan de beleggingsconstructie verloren hun hele inleg of nagenoeg hun hele inleg. Volgens Anton Weenink, juridisch adviseur van de Vereniging Consument & Geldzaken, probeert de vereniging inmiddels voor 20.000 beleggers hun contracten in het aandelenleaseproduct terug te draaien.

In totaal schat hij dat er ongeveer 60.000 tot 70.000 beleggers zijn gedupeerd door het beleggingsproduct. De schikking die wijlen Wim Duisenberg eind vorig jaar bereikte in de rel rond de aandelenlease, gaat voor hen niet op. Die gold voor een kleine groep Dexia-gedupeerden, aldus Weenink.

De belangrijkste klacht van de vereniging, namelijk dat Spaarbeleg niet de juiste papieren had om beleggingen met geleend geld aan de man te brengen, werd woensdag door de rechter verworpen. Hiermee hadden de beleggingscontracten nietig kunnen worden verklaard, waardoor de beleggers hun geld zouden terugkrijgen. Ook werd de beschuldiging van de vereniging aan het adres van Spaarbeleg dat die zich zou hebben bediend van misleidende reclame, door de rechter verworpen.

Omdat de Aegon-dochter nu wel is veroordeeld voor schending van de zorgplicht, verwacht de Vereniging van Consument & Geldzaken dat de verzekeraar in hoger beroep gaat bij het gerechtshof.

Eerder kreeg een andere groep beleggers (Gesp-vonnis) in Sprintplan al op dit punt van zorgplicht gelijk van de rechter, waarna Aegon beroep aantekende. De vereniging zal dan ook een hoger beroep van Aegon aangrijpen om de woensdag door de rechtbank afwezen vorderingen van de vereniging aan het gerechtshof voor te leggen.

Volgens een woordvoerder van Aegon is er met de uitspraak van de rechter niets nieuws onder de zon. „De uitspraak is op hoofdlijnen een bevestiging van wat wij altijd al hebben gezegd en is identiek aan die van een jaar geleden in de zaak-Gesp. Er is geen sprake van misleiding, de aandelenlease valt niet onder Wck (Wet consumenten krediet) en er is geen collectieve vaststelling van wanprestatie”, aldus de woordvoerder.

Verder wijst de zegsman er op dat verplichting tot schadevordering alleen in individuele gevallen worden vastgesteld. „Daarbij volgt Aegon de regeling-Duisenberg.”

De verzekeraar is het niet eens met de uitspraak dat Aegon de zorgplicht heeft verzaakt bij de verkoop van Sprintplan. Sprintplan kent geen restschuld. Niemand kan dus met een schuld blijven zitten. „Deelnemers lopen alleen risico over hun maandelijkse rentebetalingen. Hiertegen gaan we dan ook in hoger beroep”, aldus de woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer