Opinie

Die Welt

Die Welt

4 January 2006 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 03:21

De ruzie tussen Rusland en Oekraïne toont volgens Die Welt aan, dat het heel verstandig is geweest om Polen, Hongarije, Slowakije, Tsjechië en de Baltische staten in de Europese Unie en de NAVO op te nemen.„Zouden deze landen vandaag op zichzelf staan, dan zouden ze door het Kremlin steeds weer onder druk zijn gezet wanneer ze eigen wegen insloegen. Nog steeds beschouwt Moskou de westelijke buurlanden als een voorland, waarin eigenzinnigheid of zelfs maar de gedachte daaraan niet wordt geduld. Zo wordt in Oekraïne de gaskraan niet vanwege financiële redenen dichtgedraaid, maar omdat Kiev zich, anders dan Wit-Rusland, in de richting van Europa oriënteert. Met de vuist in de zak volgt president Poetin bovendien de discussie binnen de NAVO om Oekraïne in het samenwerkingssysteem van het bondgenootschap op te nemen. Poetin streeft ernaar zijn land weer die plaats te bezorgen die Rusland als grootmacht bezat.”

Frankfurter Rundschau
Volgens de Frankfurter Rundschau maakt Rusland handig gebruik van zijn energiebronnen voor geopolitieke doeleinden. Dat zou een belangrijke waarschuwing aan het adres van Europa moeten zijn.

„Het Westen maakt zich vooral bezorgd over de veiligheid van gasleveranties vanuit Rusland. Sommige energieconcerns zien in de gasoorlog een bevestiging achteraf van de noodzakelijkheid van de bouw van de Oostzeepijplijn (tussen Rusland en Duitsland, DT). Maar ook al is het streven van Moskou naar diversificatie van het tot nu toe grotendeels via Oekraïne lopende gastransport legitiem, de ruzie met Kiev zou voor de EU-partners een waarschuwing moeten zijn om voor de veiligstelling van de energietoevoer niet uitsluitend op Rusland te bouwen. In plaats van een versterking van de afhankelijkheid is een zoektocht naar alternatieven in het energiebeleid dringend gewenst.”
Frankfurter Allgemeine

Voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung is het nog geen uitgemaakte zaak wie als winnaar uit de gasoorlog tevoorschijn zal komen. In ieder geval mag de EU niet lijdzaam blijven toekijken, vindt de krant.
„De EU houdt zich in de ruzie opvallend op de achtergrond, zoals ze zich ook heeft ingehouden om de belangen van Polen, Finland en de Baltische staten in de strijd om de Oostzeepijplijn te verdedigen. In beide gevallen worden bilaterale belangen boven die van de Unie gesteld. Beide gevallen raken de Unie echter in haar geheel: enerzijds vanwege de afhankelijkheid van het hele continent van Rusland, anderzijds vanwege de export van recht en democratie, waarmee de EU haar hoogsteigen filosofie van ”economie als voertuig van de politiek” volgt.

Ten aanzien van Oekraïne maken de West-Europeanen het zich in dit opzicht opnieuw moeilijk (…). In Oekraïne worden met dit thema allang de parlementsverkiezingen in maart voorbereid - in een soort nieuwe versie van de westers georiënteerde Oranjerevolutie tegenover de russofiele delen van het land in het oosten. Helemaal alleen zal de EU (…) de ”oranjes” daarbij niet kunnen laten staan. Tenzij de methode die jaren geleden nog als recept voor de Ruslandpolitiek werd aangeprezen, namelijk Russische grondstoffen gebruiken als ’bindmiddel’, heeft geresulteerd in een binding van een heel ander soort.”

Le Figaro
De Franse krant Le Figaro staat stil bij het feit dat Rusland dit jaar voorzitter is van de G-8, de club van de zeven rijkste industrielanden (G-7) plus Rusland, en laakt de slappe knieën van het Westen tegenover „de meester van het Kremlin.”

„Wanneer westerlingen zeggen dat de Russische president een dictator is, lacht Poetin in zijn vuistje. Europeanen zijn dwazen. Ze hebben er zelfs geen benul van wat een echte tiran is. Ze schrikken van de geringste inbreuk op de vrijheid of de mensenrechten. Het zijn huilebalken. Die (…) ”Müncheners”. VVP (Vladimir Vladimirovitsj Poetin, DT) verafschuwt hun zwakheden. Zoals ze zich verontwaardigd toonden, toen het Russische staatshoofd zei „de terroristen te zullen vervolgen tot op de pl…” Ze jammeren over de pers die wordt gemuilkorfd, over gouverneurs die niet meer worden gekozen, over ngo’s die tegenwoordig verantwoording moeten afleggen (…). En Oekraïne! In het Westen leven ze allemaal mee met die ”Malorusskij” (Klein-Russen) die hun Oranjerevolutie niet langer kunnen verwarmen met goedkoop, Russisch gas.

Gas! VVP heeft heel snel begrepen hoe Rusland weer een grote macht kon worden. Zijn energiebronnen zijn schier onuitputtelijk. Alle landen hebben ervan nodig. VVP zal ze voeden, genereus. En de wereld zal afhankelijk worden van de Russische gas- en olieleveranties. Als een drug. Op die dag zal de kritiek van de ’blanke zielen’ niet meer erg zwaar wegen op de balans. VVP is ervan overtuigd. (…) Wie zal er nog met hem durven te spreken over Tsjetsjenië? Zeker zijn ”vriend” George Bush niet, die stevig is verwikkeld in de affaire rond de geheime gevangenissen. Voor VVP is het voorzitterschap van de G-8 zijn maarschalkstaf. (…) Eindelijk wordt hij erkend als de gelijke van de grootsten.”

Samenstelling: Dick Tromp


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer