Europa overweegt alternatieven voor Russisch aardgas
WENEN (AP) - De Europese landen zoeken naar alternatieven voor Russisch aardgas, nu door het geschil over gasprijzen tussen Rusland en Oekraïne is gebleken dat Europa door zijn afhankelijkheid van Rusland kwetsbaar is voor een toekomstige energiecrisis.
„De situatie laat zien hoe gevoelig de Europese Unie is voor tekorten in de gasvoorraad”, zei Eurocommissaris van energie Andris Piebalgs dinsdag. Hij noemde de beslissing van Rusland om de gaskraan naar Oekraïne dicht te draaien „overhaast en schadelijk voor de reputatie van het land.”De Europese landen die gas ontvangen van het Russische staatsbedrijf Gazprom meldden dinsdag dat de druk op hun gasleiding weer normaal is. Na klachten uit Europa dat de druk maandag met ongeveer een derde was afgenomen sinds Gazprom zondag had besloten Oekraïne geen gas meer te leveren, draaide het Russische bedrijf de kraan maandagavond weer helemaal open.
Dat heeft echter de bezorgdheid over energietekorten niet weggenomen. De EU-lidstaten komen woensdag bijeen om zich te beraden op de crisis en om te bespreken hoe ze zullen omgaan met toekomstige bedreigingen voor de Europese gasvoorziening, zei Piebalgs.
In Duitsland heeft de CSU voorgesteld een in het coalitieakkoord vastgelegde overeenkomst over de ontmanteling van kerncentrales overboord te gooien. CSU-leider Edmund Stoiber zei dat dat beleid, dat sinds vijf jaar geldt, voor deze regeerperiode moest worden heroverwogen. „Ik vind dat we hier realistisch over moeten denken”, zei hij.
Ook in Italië heeft het gasconflict het debat over kernenergie nieuw leven ingeblazen. Minister van industrie Claudio Scajola zei dat Italië zonder dat alternatief niet veilig is voor energiecrises, en dat het land een nieuw plan moet opstellen waarin verschillende energiebronnen zijn opgenomen.
De Poolse premier Kazimierz Marcinkiewicz heeft dinsdag gezegd dat Polen al gesprekken voert met andere energieleveranciers dan Rusland. Hij wilde niet zeggen om welke landen het precies ging. Polen is nu nog voor ruim 60 procent van zijn gas en 97 procent van zijn olie afhankelijk van Rusland.
Roemenië overweegt weer gebruik te gaan maken van steenkool voor zijn energieproductie, zei premier Calin Popescu Tariceanu dinsdag. Gezien de huidige hoge kosten van gas en olie is dat volgens hem geen gek idee. De Roemeense regering hield dinsdag een spoedbijeenkomst naar aanleiding van de Russisch-Oekraïnse gasruzie. De druk in de Roemeense gasleidingen daalde maandag met 25 procent, maar is inmiddels weer op het normale peil.
Turkije werd niet direct getroffen door het geschil, maar zal toch de aanleg van ondergrondse opslagmogelijkheden voor aardgas versnellen, zo maakte minister van energie Hilmi Guler dinsdag bekend.