Binnenland

Fracties weigeren debat Afghanistan

DEN HAAG - De Tweede Kamer weigert inhoudelijk te debatteren over de uitzending van Nederlandse militairen naar Afghanistan zolang het kabinet daarover geen besluit heeft genomen. Wel wil zij binnenkort premier Balkenende aan de tand voelen over de rommelige besluitvorming over de vredesmissie.

Redactie politiek
30 December 2005 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 03:20

Dat bleek donderdag tijdens een kort overleg in de Tweede Kamer. De Kamercommissies van buitenlandse zaken en defensie hadden voor dit overleg hun kerstreces onderbroken. Alle fracties betreurden het dat het kabinet, zelfs na herhaald aandringen van de Kamer, geen besluit neemt over het uitzenden van Nederlandse militairen naar Afghanistan. Het kabinet houdt het bij haar „voornemen” om deel te nemen aan de vredesmissie en wil, vóór het werkelijk besluit, de meningen in het parlement peilen.Maar de Kamer bedankt daarvoor. Alleen D66 en CDA willen meegaan in de door het kabinet voorgestelde werkwijze, zo bleek gisteren. Alle andere fracties zijn niet van plan om, met de woorden van ChristenUnie-Kamerlid Huizinga, „voor het kabinet de kastanjes uit het vuur te halen.” Ook de meest recente brief van het kabinet aan de Kamer is niet meer dan „een doe-het-zelfpakket”, sneerde VVD-Kamerlid Van Baalen.

De Kamer heeft verschillende instrumenten in gedachten om zich een oordeel te vormen over het al dan niet uitzenden van militairen. Daartoe behoren hoorzittingen, een informatief overleg met het kabinet en mogelijk zelfs een reis naar de betreffende Afghaanse provincie Uruzgan. Maar dat alles pas nadat het kabinet een werkelijk besluit heeft genomen, stelt een ruime Kamermeerderheid.

Wel willen de fracties zo snel mogelijk na het kerstreces, wellicht op 24 januari, met de premier en beide vicepremiers debatteren over de tot nu toe zo rommelige besluitvorming over de Afghanistanmissie. Dat debat mag dan alleen gaan over de door het kabinet gevolgde procedure en niet over de voors en tegens van de uitzending zelf. GroenLinks-Kamerlid Karimi: „De premier verzuimt de regie te nemen. Daarover willen wij hem aan de tand voelen.”

De politieke impasse rond de Afghanistanmissie is ontstaan doordat D66 tegen de uitzending is. Om de ministers Brinkhorst en Pechtold in het kabinet te houden, kwam de regering vorige week niet met een besluit om militairen naar Afghanistan te sturen maar slechts met een voornemen om dat te doen. Minister Bot van Buitenlandse Zaken noemde dat eind vorige week een „katholieke oplossing.”

„Wij geven de voorkeur aan een calvinistische oplossing”, reageerde SGP-Kamerlid Van der Staaij donderdag. Volgens LPF-Kamerlid Herben zijn de halfslachtige uitlatingen van het kabinet echter helemaal niet als rooms-katholiek te typeren. „Als men voor een katholieke oplossing had gekozen, had het moeten zijn: Roma locuta, causa finita (Als Rome gesproken heeft, is de kwestie afgedaan, red.). Daarvan is nu juist geen sprake.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer