OM trekt aanklacht tegen Pamuk deels in
ANKARA (AP) - Turkse aanklagers zien af van vervolging van de schrijver Orhan Pamuk wegens belediging van het Turkse leger, maar handhaven de aanklacht wegens belediging van de Turkse identiteit
Een van de nationalistische advocaten die het proces hebben aangespannen, Kemal Kerincsiz, heeft dit gisteren bekendgemaakt. Kerincsiz kondigde aan dat hij vrijdag beroep zou aantekenen tegen het besluit.De advocaten spanden het proces aan omdat Pamuk afgelopen oktober tegenover de Duitse krant Die Welt zou hebben gezegd dat het leger een beletsel en een bedreiging vormt voor verdere democratisering. Kerincsiz zei dat het voor de aanklagers gezien de grote internationale druk onmogelijk is een afgewogen besluit te nemen. „We zijn op het punt beland waarop we niet langer in staat zijn onze nationale waarden te beschermen”, aldus de advocaat. Hij zei ook dat Pamuk het leger afschildert als de vijand van de democratie en sprak van „een zware belediging.”
Pamuk zou tegen Die Welt hebben gezegd: „Ik beschouw de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling niet als een bedreiging van de Turkse democratie. Ongelukkig genoeg wordt de dreiging gevormd door het leger, dat soms democratische ontwikkeling in de weg staat.”
De schrijver van internationaal onderscheiden romans als ”Mijn Naam is Rood”, ”Sneeuw” en ”Istanbul” dient zich nog wel voor de rechtbank te verantwoorden voor een opmerking die hij in februari tegenover een Zwitserse krant maakte: „Dertigduizend Koerden en een miljoen Armeniërs zijn in deze contreien gedood en alleen ik durf daarover te spreken.”
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gül, erkende woensdag dat het proces tegen Pamuk schadelijk is voor het Turkse imago en zei dat de wetgeving ten aanzien van de vrijheid van meningsuiting wellicht moet worden bijgesteld. Eerder liet ook premier Recep Tayyip Erdogan zich in dergelijke bewoordingen uit. Zowel Gül als Erdogan zei dat het beter is dat de regering niet in de rechtsgang ingrijpt. De regering in Ankara staat onder grote druk vanuit Europa om alle beschuldigingen aan het adres van Pamuk in te trekken.
Het proces tegen Pamuk begon op 16 december, maar werd al op de eerste zittingsdag verdaagd naar 7 februari. De schrijver zei in een gisteren door de krant Aksam gepubliceerd interview dat de regering geen cosmetische maar werkelijke hervormingen moet doorvoeren, als zij wil dat Turkije toetreedt tot de Europese Unie.