Iraakse vrouwen en kinderen in massagraf
KARBALA - In een massagraf in de Iraakse stad Karbala zijn de resten van vrouwen en kinderen aangetroffen. Dat zei een zegsman van de gelijknamige provincie dinsdag.
Het gaat zeer waarschijnlijk om slachtoffers van het regime van ex-president Saddam Hussein. Arbeiders die een pijpleiding aanlegden, vonden het massagraf.Tot dusver zijn 31 lichamen ontdekt. „De schedels van kinderen en vrouwen met lang haar zijn er gevonden”, aldus de woordvoerder. Ze zijn overgebracht naar het ziekenhuis voor DNA-testen. Ze zijn schijnbaar omgebracht tijdens de onderdrukking van de sjiitische opstand tegen het bewind van Saddam Hussein na de oorlog om Koeweit in 1991.
Het massagraf werd bij toeval ontdekt op ongeveer 50 meter afstand van het mausoleum van imam Hussein in het centrum. De 50-jarige Salman Saadoun zei zich te herinneren dat bulldozers daar bezig waren nadat de elitetroepen van de Republikeinse Garde de opstand in 1991 hadden neergeslagen. Later werd er op de plek een park aangelegd, zei hij.
Zeker veertig mensen die familieleden missen hebben zich bij de politie vervoegd om navraag te doen, zei een woordvoerder. Volgens de families zijn dit nieuwe bewijzen die kunnen worden gebruikt in het proces tegen Saddam Hussein, zei hij.
Saddams regime wordt ervan verdacht meer dan 300.000 mensen, merendeels Koerden en sjiieten, te hebben omgebracht en in massagraven begraven.
In Bagdad zijn dinsdag duizenden Irakezen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de uitslag van de parlementsverkiezingen van eerder deze maand. De betogers menen dat er is gefraudeerd en eisen dat er een nieuwe stembusgang wordt gehouden.
De naar schatting 5000 demonstranten droegen spandoeken met teksten als ”geen democratie zonder echte verkiezingen” en ”weg met de kiescommissie”. De betoging was georganiseerd door soennitische organisaties en partijen die ontevreden zijn over de dominante positie van sjiitische partijen in het parlement.
Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dinsdag dat de Iraakse regering mogelijk geen goed zicht had op de gevangenissen in Bagdad waar ruim honderd gedetineerden zijn mishandeld. De Iraakse regering poogt weliswaar de leiding over deze gevangenissen stevig in handen te nemen, maar de Amerikaanse regering maakt zich nog steeds zorgen over de manier waarop gevangenen daar worden behandeld, aldus de woordvoerder.