Binnenland

Minister bekijkt info gemoedsbezwaarden

DEN HAAG - Het ministerie van Volksgezondheid en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zullen nogmaals nagaan of gemoedsbezwaarden voldoende geïnformeerd worden over de stappen die zij moeten nemen met het oog op de zorgverzekering.

Redactie politiek
23 December 2005 10:07Gewijzigd op 14 November 2020 03:19

Minister Hoogervorst schrijft dat in antwoord op vragen van SGP-fractievoorzitter Van der Vlies.Verschillende gemoedsbezwaarden attendeerden de partij de afgelopen maanden op het feit dat zij van de SVB onvolledige informatie hadden ontvangen over het vrijstellingsbewijs. Een van hen kreeg van een woordvoerder van de SVB in Groningen ten onrechte te horen dat vrijstelling alleen mogelijk is voor „buitenlanders met een apart geloof” dat het hebben van een zorgverzekering verbiedt.

In zijn brief bevestigt de minister dat er rondom de beantwoording van deze vraag iets is misgegaan. Tegelijkertijd wijst hij erop dat ongeveer 5600 mensen die volgens de huidige inzichten gemoedsbezwaard zijn, van het College voor Zorgverzekeringen een speciale mailing hebben ontvangen. „Hierin wordt uitgelegd hoe iemand met bezwaren tegen verzekeringen kan handelen inzake de nieuwe zorgverzekering.”

Hoogervorst schrijft verder dat basisvragen en antwoorden over gemoedsbezwaarden sinds het begin van de voorlichtingscampagne zijn terug te vinden op de site www.denieuwezorgverzekering.nl. Hij voegt daaraan toe open te staan voor suggesties als de informatie van de site op dit punt moet worden uitgebreid.

Huisartsen zijn niet verplicht gemoedsbezwaarden en hun kinderen jaarlijks 52 euro in rekening te brengen als die zich in hun praktijk willen laten registeren, schrijft de minister verder. De 52 euro is een maximumtarief, waardoor aan gemoedsbezwaarden een lager inschrijftarief in rekening mag worden gebracht.

In ruil voor het feit dat zij geen premies hoeven af te dragen voor de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) en voor de Wet financiering sociale verzekeringen zijn gemoedsbezwaarden verplicht een bijdragevervangende belasting te betalen. Elke gemoedsbezwaarde krijgt vervolgens bij het College voor Zorgverzekeringen een spaarrekening waarop dit bedrag wordt gestort.

Krijgt een gemoedsbezwaarde een doktersrekening, dan moet hij die zelf betalen. Wel kan hij het College voor Zorgverzekeringen vragen of deze doktersrekening van zijn spaarrekening mag worden betaald.

Of huisartsen gemoedsbezwaarden het zogenaamde passantentarief in rekening mogen brengen, kan de minister op dit moment nog niet zeggen. Officieel mag dit tarief in het nieuwe zorgstelsel alleen worden toegepast bij patiënten buiten de vestigingsgemeente van de huisarts, die al bij een andere huisarts staan ingeschreven en behoefte hebben aan incidentele en acute zorg. Samen met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onderzoekt de minister of hierop voor gemoedsbezwaarden een uitzondering kan worden gemaakt.

Ziekenhuizen moeten van de minister de kosten voor het behandelen van gemoedsbezwaarden op dezelfde manier in rekening brengen als bij alle andere patiënten, ongeacht of zij wel of niet zijn verzekerd. Het toestaan van de mogelijkheid om voor gemoedsbezwaarden een ander tarief te rekenen zou in strijd kunnen komen met artikel 1 van de Grondwet, stelt de minister vast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer