Economie

DNB kritisch over concurrentie in zorg

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat in diverse regio’s de dominante ziektekostenverzekeraar een groot marktaandeel in handen krijgt. Dat brengt het risico met zich dat de concurrentie op de zorgverzekeringsmarkt onvoldoende uit de verf komt.

15 December 2005 10:08Gewijzigd op 14 November 2020 03:17

Dat schrijft de centrale bank in zijn jongste kwartaalbericht, dat woensdag is gepubliceerd. DNB wijst erop dat voldoende concurrentie juist essentieel is voor een goede werking van het nieuwe zorgstelsel, dat per 1 januari wordt ingevoerd. De kartelwaakhond NMa moet de ontwikkelingen op de regionale markten dan ook nauwlettend in de gaten houden, aldus DNB.Het nieuwe zorgstelsel lijkt op dat in Zwitserland en in de Verenigde Staten, maar is op verscheidene onderdelen beter van opzet, constateert de centrale bank. Zo zijn „Amerikaanse toestanden” in Nederland niet te verwachten. Ongeveer één op de zeven Amerikanen loopt onverzekerd rond.

De kans dat een ziektekostenverzekeraar in financiële problemen komt, zoals in Zwitserland is gebeurd, is in Nederland kleiner door de manier waarop het toezicht is geregeld. Toch meent DNB dat faillissementen van ziektekostenverzekeraars niet volledig kunnen worden uitgesloten.

Behalve door concentratievorming in de regio’s kan de concurrentie op de verzekeringsmarkt volgens DNB ook in gevaar komen, doordat consumenten niet de markt opgaan, maar bij hun oude ziektekostenverzekeraar blijven. Ondanks die risico’s verwacht DNB dat de concurrentie in Nederland „op een hoger niveau komt te liggen” dan in het Zwitserse stelsel. Anders dan in Zwitserland hebben ziektekostenverzekeraars in Nederland een winstoogmerk. Bovendien zijn hier ruimere mogelijkheden om collectieve verzekeringen af te sluiten.

In het kwartaalbericht staan ook de nieuwe ramingen voor de economische groei waarop DNB-president Wellink woensdag al vooruitliep. De centrale bank heeft de economische groei voor dit jaar naar boven bijgesteld van 0,4 procent naar 0,8 procent en voor 2006 van 1,8 procent naar 2,2 procent. Voor 2007 handhaaft DNB het eerder afgegeven groeipercentage van 2,5.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer