Kerk wil site sex.eu
Zouden ze er raar van hebben opgekeken bij uitgever Eurid? Vorige week woensdag ging de inschrijfperiode voor Europese domeinnamen, eindigend op .eu van start. Massaal liepen bedrijven vervolgens bij Eurid te hoop om de domeinnaam sex.eu te bemachtigen. In totaal 232 aanvragen werden ingediend.
Een van de gegadigden was geen seksexploitant of pornobaas, maar vertegenwoordiger van een kerkelijke gemeente. Het gaat om Chris Vermeulen van de Volle Evangelie Gemeente Rehoboth uit Eersel (bij Eindhoven). Hij deed een vergeefse poging om het veelgevraagde domein te bemachtigen om rondsurfende internetters uit te leggen „hoe geweldig seks is op de manier zoals God het heeft bedoeld.”Kunt u dat toelichten?
„Onze bedoeling was om er een portal van te maken, dat wil zeggen een site met doorklikmogelijkheden naar andere informatieve sites, bijvoorbeeld voor hulp bij ongewenste zwangerschap. Het leek ons kortom een geweldige manier om mensen in aanraking te brengen met onze boodschap.”
Mochten er na de eerste inschrijfperiode nog domeinnamen overblijven die zich voor dezelfde opzet lenen, dan zal Rehoboth zeker proberen die te bemachtigen, zegt Vermeulen. „Drugs.eu zou een heel goed voorbeeld zijn.”
Deurwaarder
Keurig hadden die werkende ouders het voor elkaar. Hun zoon of dochter was ondergebracht bij een kinderdagverblijf, het regelen van de geldzaken was uitbesteed aan het financieel intermediairsbureau KidsConcern.
De afgelopen maanden ontvingen sommige van deze ouders een gepeperde brief. De inhoud: Voldoe snel aan uw verplichtingen, anders sturen wij -lees: het kinderdagverblijf van uw zoon of dochter- de deurwaarder langs.
Wat bleek? Een van de diensten die KidsConcern aanbood, was het verzorgen van het complete financiële traject. Dat wil zeggen: de ouders betaalden het bureau hun maandelijkse bijdrage, KidsConcern stuurde het door naar het kinderdagverblijf. Het incasseren van de tegemoetkoming van de werkgever of de fiscus? Geen probleem; KidsConcern zorgde ervoor.
De afgelopen maanden ging het intermediairsbureau failliet. Toen bleek dat diverse kinderdagverblijven uitgerekend van deze ouders nog geld te goed hadden. De ouders zelf hadden netjes aan hun verplichtingen voldaan. Maar KidsConcern was niet in staat geweest het geld tijdig door te sturen.
Keurig je geld overmaken en toch te boek staan als wanbetaler, hoe zuur moet dat zijn? „Heel zuur”, zegt directeur A. van de Geest van kinderopvang Triangel, een van de directeuren die de afgelopen weken met de deurwaarder dreigde.
De ouders in kwestie treft toch geen blaam?
„Dat klopt, maar voor ons zijn zij wel de contractpartij. Daarom zit er voor ons niets anders op. Los daarvan sturen wij niet meteen een deurwaarder. Deze ouders zijn eerst schriftelijk tot betalen gemaand.”
Condooms
Honderd gratis condooms; die heeft zorgverzekeraar CZ in petto voor studenten die ervoor kiezen zich na 1 januari 2006 bij haar te verzekeren. Het is een van de verworvenheden van het nieuwe zorgstelsel. Iedereen moet zich opnieuw verzekeren en dus putten zorgverzekeraars zich uit in het bedenken van leuke polissen; voor diabetici, voor bejaarden en -zoals in dit geval- voor studenten.
Is het woord verworvenheden in dit geval van toepassing? Zeker wel, zegt woordvoerder D. J. Westerwoudt van de zorgverzekeraar. „Wij zien het condoom als een effectief wapen in de strijd tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Dat we dit erbij doen, past uitstekend in onze filosofie van verbeter de wereld en begin bij jezelf.”
Dé uitdaging voor zorgverzekeraars is om een polis te maken die preventie van ongezond gedrag beloont, betoogt Westerwoudt. „Ons eigen personeel krijgt een bonus als het zijn conditie verbetert. Zo moet je dit ook zien; het is een prikkel om het hebben van onbeschermde seksuele contacten tegen te gaan.”
U verkleint de kans op gezondheidsrisico’s, maar waarschuwt niet voor het gedrag zelf.
„Het is een feit dat er onder studenten op grote schaal wordt gevreeën. Wij willen niet in de normen en waarden treden van elk individu.”