SGP’ers stappen over naar CU
DEN HAAG - Enkele lokale SGP-politici maken de overstap naar de ChristenUnie. Zij zijn het niet eens met het SGP-partij-bestuur, dat samenwerking met de CU in hun woonplaats verbiedt vanwege de verkiesbaarheid van vrouwen. Partijvoorzitter Kolijn betreurt de stap van de lokale SGP-bestuurders „ten zeerste.”
CU/SGP-wethouder H. Akkerman uit Gorinchem is een van degenen die hun lidmaatschap van de SGP opzeggen. Hij weet nog niet bij welke partij hij zich gaat aansluiten. Lid worden van de ChristenUnie noemt hij „niet ondenkbaar.”Een drietal SGP’ers in Enkhuizen heeft die stap al gemaakt. Onder hen zijn oud-raadslid K. Kooiman en het huidige raadslid D. van Pijkeren. Van Pijkeren was van 2002 tot 2004 wethouder. Hij is door de ChristenUnie meteen op de tweede plaats van de kieslijst gezet. De eerste plaats op die lijst wordt ingenomen door een vrouw.
De SGP-kiesvereniging van Enkhuizen blijft wel voortbestaan. De kiesvereniging roept haar leden en achterban ertoe op bij de komende raadsverkiezingen op de ChristenUnie te stemmen. Van Pijkeren: „Op deze wijze willen wij trachten het christelijk geluid in politiek Enkhuizen te waarborgen.”
Of de SGP-kiesvereniging van Amersfoort blijft bestaan, is onduidelijk. Uit onvrede met de lijn van het hoofdbestuur hebben de vier bestuursleden gisteren hun functie neergelegd. Het is niet zeker of er voor hen opvolgers beschikbaar zijn. Ook in Amersfoort adviseert het, inmiddels vertrokken, bestuur zijn achterban bij de raadsverkiezingen CU te stemmen.
Partijvoorzitter Kolijn betreurt het „bijzonder dat zulke kundige bestuurders onze partij verlaten. Van Akkerman heb ik begrepen dat hij lokaal alom geprezen werd vanwege zijn inbreng. Buitengewoon jammer dat hij dan in één keer zijn lidmaatschap opzegt, terwijl het besluit dat het hoofdbestuur heeft genomen toch zijn wortels vindt in de wijze waarop de SGP al jarenlang denkt over de positie van vrouwen. Onze opstelling is niet veranderd.”
Het hoofdbestuur van de SGP heeft vandaag een brief gestuurd naar de vier kiesverenigingen die geen toestemming kregen hun kandidatenlijst ineen te schuiven met die van de ChristenUnie. Behalve om Amersfoort, Enkhuizen en Gorinchem gaat het om de kiesvereniging van Zoetermeer.
In de brief geeft het partijbestuur aan dat het besluit hem „buitengewoon moeilijk is gevallen.” Het bestuur onderkent de „grote gevolgen die dit op plaatselijk niveau en mogelijk zelfs daarbuiten” kan hebben. Ook heeft het begrip voor de „grote teleurstelling” die de desbetreffende kiesverenigingen ten deel viel. Toch meent het „in gemoede geen besluit te mogen nemen dat ons mede verantwoordelijk zou maken voor het uitoefenen van het regeerambt door een vrouw in een raadsfractie waarvan een SGP’er deel uitmaakt.”
In de brief maakt het hoofdbestuur duidelijk dat het volgens hem nooit onduidelijk is geweest over de ruimte die het de plaatselijke kiesverenigingen wilde bieden voor samenwerking met de ChristenUnie. Niet voor niets staat in de samenwerkingsregeling die de partij dit jaar opstelde dat „de SGP in beginsel geen vrouw op de kandidatenlijst accepteert.”
Op dat uitgangspunt zijn uitzonderingen mogelijk, aldus de brief aan de kiesverenigingen, maar dan moet het wel gaan om vrouwen op onverkiesbare plaatsen. Nieuw is dat de SGP het begrip „onverkiesbaar” dit jaar „tot het uiterste heeft opgerekt”, stelt het hoofdbestuur. Het verwijst daarvoor naar de situatie in Den Haag, waar op de gemeenschappelijke lijst van ChristenUnie en SGP een vrouw op de tweede plaats staat. In de hofstad heeft de CU/SGP-combinatie momenteel een zetel.
't Was anders, 9 december: In de krant van woensdag stond dat in Den Haag op de gemeenschappelijke lijst van ChristenUnie en SGP een vrouw op nummer 2 staat en dat de combinatie nu één zetel heeft. De werkelijke situatie is echter dat CU/SGP sinds september twee zetels heeft en dat de vrouw op nummer 2 zich heeft teruggetrokken.