Z-Afrika kampt met olifantenoverschot
JOHANNESBURG - Zuid-Afrika kampt met een olifantenoverschot en daar zijn twee oplossingen voor: afschieten of anticonceptie. Beide opties roepen weerstand op.
Het doden van de olifanten zou de overblijvende dieren een trauma bezorgen, en grootschalige anticonceptie zou niet uitvoerbaar zijn.De olifantenpopulatie in het wereldberoemde Krugerpark in het noordoosten van Zuid-Afrika steeg in ruim tien jaar tijd van 7500 tot 12.500 exemplaren. Het bestuur van SANParks, het overheidsorgaan dat de natuurreservaten in het land beheert, heeft nu voorgesteld om meer dan 5000 olifanten te ruimen.
„Ik vind dat eerst onderzocht moet worden hoeveel olifanten het Krugerpark aankan”, zegt Lawrence Anthony, bekend van zijn reddingsoperaties voor dieren uit de paleizen van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein, na de Amerikaanse invasie in Irak.
Volgens Ian Raper van de South African Association for the Advancement of Science zijn er andere opties om de olifantenpopulatie onder controle te krijgen, zoals anticonceptie. Vaccinatie van vrouwtjes met eiwitten van varkens, door ze vanuit een helikopter te beschieten, zou voortplanting voorkomen. „Sinds 1970 worden soortgelijke methodes met succes toegepast op andere dieren, zoals paarden en zeehonden. Afschieten van de olifanten is een vreselijk scenario. De overblijvende dieren zullen er getraumatiseerd door raken en agressief worden.”
Een vaccinatie werkt twee jaar en binnenkort waarschijnlijk vijf jaar. Bovendien zijn er nauwelijks bijwerkingen. „De olifant krijgt alleen een bult op de plaats waar zij geraakt is”, zegt Anthony.
Gerard Verdoorn, een bekende Zuid-Afrikaanse natuurbeschermer uit Johannesburg, zegt dat er wel degelijk haken en ogen aan vaccinatie zitten. „Anticonceptie is ecologisch en economisch gezien niet de meest uitvoerbare optie. Het kan hoogstens een kleine bijdrage leveren aan de oplossing van het probleem. Bovendien is er nog steeds geen middel dat officieel is goedgekeurd en geaccepteerd. Er moet eerst veel meer onderzoek worden gedaan.”
Niemand zal het ruimen van de olifanten een aantrekkelijke optie vinden, zegt Verdoorn. „Maar het is wel de meest effectieve methode. Als het maar op een humane en ethisch verantwoorde manier gebeurt.”