Leesregels voor het Bijbellezen
Het zevende deel van de serie ”Gereformeerd Belijden” gaat over het gezag van de Bijbel. „In het wel of niet erkennen van het gezag van de Heilige Schrift als het Woord van God komt onze houding tegenover God openbaar.”
”De Bijbel beter verstaan” is een kostelijk boekje, geschreven door ds. P. van der Kraan, hervormd predikant te Bleskensgraaf. Dit zevende deel van de serie Gereformeerd Belijden is uitgegeven onder verantwoordelijkheid van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond.Doel van de serie is de waarde van het gereformeerd belijden voor deze tijd laten zien. Hoewel ik de andere delen (nog) niet ken, kan van dit deel zeker gezegd worden dat het een zeer geslaagde poging is om dat doel te bereiken. Duidelijk en krachtig, helder en fris zet de schrijver in zes hoofdstukken zijn onderwerp uiteen, aangevuld met een uitgebreide notenlijst van maar liefst ruim zes bladzijden. Achtereenvolgens behandelt hij het horen en gehoorzamen, de openbaring van God, de Heilige Schrift, de Heilige Geest en de Bijbel als leesboek.
Op de achterflap van dit boekje lees ik terecht: „Wie de Bijbel pakt, heeft het bewijs in handen dat wij geen zwijgende, maar een sprekende God hebben. Het is winst als we de Bijbel lezen door de bril van dié verwondering. Alle moeilijkheden die het pad van de Bijbellezer kunnen kruisen, zijn daarmee nog niet verdwenen. Een gids die leidinggeeft bij onze verkenning van het landschap dat zich in de Bijbel voor ons opent, kan goede diensten bewijzen. Zo’n reisgids wil ”De Bijbel beter verstaan” zijn, onder meer door een aantal praktische leesregels te bieden voor onze omgang met de Bijbel.”
Mooi beeld: de Bijbel als reisgids. Ik moet me echt bedwingen om niet een groot aantal citaten aan te halen. Daarom maar een enkele. „De autoriteit van de openbaring is gelegen in het feit dat God spreekt. Zo was het voor Samuël en vele anderen in Israël. We zullen ontdekken dat Christus (Die met macht sprak) en de apostelen eveneens aan dat eenvoudige feit het gezag van de boeken van het Oude Testament, hun ”Bijbel”, hebben ontleend. De eerste christenen hebben op identieke wijze de autoriteit van de boeken van het (Oude en) Nieuwe Testament erkend.” „In het wel of niet erkennen van het gezag van de Heilige Schrift als het Woord van God komt onze houding tegenover God openbaar.” „Wie voor de autoriteit van de Heilige Schrift niet buigt en daarmee ten diepte Gods Woord verwerpt, legt belijdenis af van zijn ongeloof.” „Wij kunnen niet spreken over God zonder eerst naar Hem geluisterd te hebben.” En ten slotte: „Ook al belijden wij voluit het gezag van de Bijbel als Gods Woord, de waarheid van die belijdenis zal hieruit blijken dat het Woord werkelijk gezag heeft in ons leven.”
Het zal duidelijk zijn dat ik dit prachtige boekje alleen maar van harte kan en wil aanbevelen. Doordat na elk hoofdstuk enkele prikkelende gespreksvragen zijn opgenomen is het zeer geschikt voor gebruik op bijvoorbeeld verenigingen en ouderen- en jongeren(gespreks)kringen.
N.a.v. ”De Bijbel beter verstaan”, door ds. P. van der Kraan; uitg. Kok, Kampen 2004; 79 blz.; ISBN 90 1045 9; € 10,50.