Economie

Shell blijft in New Orleans

NEW ORLEANS (ANP) – Shell zal „New Orleans niet verlaten." Dat heeft vice–president productieoperaties van het olieconcern voor Noord– en Zuid–Amerika, Frank Glaviano, gezegd. Glaviano sprak zondag tijdens een presentatie van de Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten, Boudewijn van Eenennaam, voor bijna driehonderd politieke en andere lokale leiders in de door orkaan Katrina deels vernielde stad.

28 November 2005 21:48Gewijzigd op 14 November 2020 03:13

Shell heeft na Katrina, die eind augustus over het gebied raasde, duizend werknemers tijdelijk elders geplaatst. Het kantoor in New Orleans gaat begin volgend jaar weer open. De maatschappij produceert nu 200.000 vaten olie per dag. Dat is minder dan de helft van de 460.000 vaten per dag die de maatschappij voor Katrina in de Golf van Mexico won. De productie zal naar verwachting in de tweede helft van 2006 weer op peil zijn. Volgens de Shell–topman is het voor Shell van het „grootste sociale en zakelijke belang" dat er een betrouwbare beveiliging van de kustlijn van Louisiana komt.Glaviano sprak zondag ook zijn steun uit voor een plan van de Democratische senator Mary Landrieu van Lousiana. Die bepleit dat de belastingen en royalties die de oliebedrijven in de federale pot betalen, direct ten goede komen aan de getroffen gebieden zelf.

Ambassadeur Van Eenennaam is op uitnodiging van Landrieu in New Orleans om een werkbezoek aan de Deltawerken begin januari van een grote Amerikaanse delegatie voor te bereiden. Maandag spreekt de ambassadeur onder anderen met gouverneur Kathleen Blanco.

De diplomaat wees zondagavond op de grote overeenkomsten tussen Louisiana en Nederland en op de belangrijke rol die ons land kan spelen bij de toekomstige bescherming van New Orleans en omgeving.

Hij hield een gepassioneerd betoog over de eeuwenlange vriendschap tussen Amerika en Nederland en herinnerde eraan dat de Amerikanen Louisiana, een gebied dat zich aanvankelijk tot ver in het noorden en westen van de verenigde Staten uitstrekte, indertijd met hulp van Nederlandse bankiers van de Fransen hebben kunnen kopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer