Buitenland

„Slachtoffers oorlogsmisdaden kunnen niet wachten"

DEN HAAG (ANP) – De slachtoffers van oorlogsmisdaden kunnen niet wachten totdat het Internationaal Strafhof (ICC) zijn eerste vonnis heeft gewezen. Het geld uit het ICC–slachtofferfonds moet nu al worden besteed om hun lijden te verlichten.

28 November 2005 16:05Gewijzigd op 14 November 2020 03:13

Dit verklaarde Simone Veil maandag tijdens een emotioneel betoog voor de ASP, de jaarlijkse vergadering van de inmiddels honderd landen die bij het ICC zijn aangesloten. De Franse Auschwitz–overlevende is bestuursvoorzitster van het slachtofferfonds, het VTF.Het gaat om een volstrekt nieuwe instelling voor een internationaal hof – de VN–tribunalen voor ex–Joegoslavië en Rwanda kennen zo’n fonds niet. Op de ASP woedt nu achter de schermen een hevige strijd om de reglementen van de nieuwe instelling. Groot–Brittannië en enkele andere voornamelijk Angel–Saksische landen vinden dat het VTF pas na een veroordeling mag uitkeren. Anders zou een indruk van partijdigheid kunnen ontstaan, als het hof al uitkeert uit het slachtofferfonds, voordat de verdachten zich tegen het verwijt van oorlogsmisdaden hebben kunnen verdedigen.

Veil wordt in haar positie gesteund door „vrijwel alle niet–gouvernementele organisaties”, aldus Richard Dicker van Human Rights Watch. Volgens hem is er een afdoende band tussen ICC–rechtspraak en VTF, als het Slachtofferfonds actief mag worden zodra er een formeel onderzoek is van het Strafhof. Momenteel is dat het geval voor Uganda, Congo–Kinshasa en Darfur.
Veil heeft inmiddels 1 miljoen dollar ingezameld. Zij wil dat besteden aan gezondheidszorg, weeshuizen en het voeden van kinderen. „Anders riskeren we dat we te laat komen”, aldus de oud–voorzitster van het Europees Parlement.

Veil wil niet slechts een „kassa beheren” op basis van de vonnissen van de rechters; zij vindt dat het VTF–bestuur een zekere onafhankelijkheid moet hebben. Waarom heeft de ASP anders persoonlijkheden van hoge morele reputatie aangewezen voor het bestuur, vroeg de Franse juriste zich af. Naast haar zitten de Zuid–Afrikaanse antiapartheidsstrijder bisschop Desmond Tutu, de Poolse oud–premier Tadeusz Mazowiecki en koningin Rania van Jordanië in het VTF–bestuur
.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer