Opinie

Identiteit Elim veronachtzaamd

In Putten is veel onrust ontstaan over het veranderde euthanasiebeleid bij verzorgingshuis Elim. Stineke Renes-Bom schrijft de gang van zaken toe aan het onvoldoende onderkennen van het belang van een gedegen identiteitsdocument.

28 November 2005 08:42Gewijzigd op 14 November 2020 03:13
„Als je in je zorgvisie een Bijbelse norm hanteert, is dit onverenigbaar met het verlenen van medewerking aan een euthanasiewens.” Foto RD
„Als je in je zorgvisie een Bijbelse norm hanteert, is dit onverenigbaar met het verlenen van medewerking aan een euthanasiewens.” Foto RD

Het verzorgingshuis, dat deel uitmaakt van de Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe, hanteert sinds begin dit jaar een nieuwe zorgvisie. Ook euthanasie heeft daarin een plaats gekregen. In een eerder door Elim vastgesteld identiteitsdocument was daarvoor nog geen ruimte. De Zorggroep Noordwest-Veluwe, die dit jaar ontstond door een fusie, beheert in totaal zeven tehuizen in Ermelo, Harderwijk en Putten.De commotie die in Putten is ontstaan, begrijp ik niet. Het is begonnen met de aanzet tot de fusie met De Schauw in Putten en De Dillenburg-Rehoboth in Ermelo. De fusiepartners wilden destijds niet instemmen met de grondslag van Elim. De wijziging van de grondslag in de statuten van Elim was het breekpunt. Bestuur en directeur wilden deze wijziging, de toenmalige cliëntenraad echter niet.

Breekpunt
De cliëntenraad heeft toen een onderhoud gehad met het moderamen van de Nederlandse Hervormde Kerk, om zijn bezwaren tegen een grondslagwijziging uiteen te zetten. Hoewel de fusie aanvankelijk niet doorging, is deze later alsnog gerealiseerd. Volgens een van de predikanten was het „lijntje naar Elim” hierna heel dun geworden. Met andere woorden: men heeft invloed prijsgegeven. Dit is mijns inziens het breekpunt geweest. Daarna kon het alleen maar bergafwaarts gaan.

Het ”identiteitsdocument” heeft de volgende voorgeschiedenis. Als voorbereiding op bovengenoemde fusie is er door de drie hoofden van Zorg van de instellingen een begin gemaakt met de opzet van een identiteits- annex zorgvisiedocument. Als uitgangspunt hiervoor is gekozen voor de medisch-ethische visie van prof. Douma. De toenmalige Cliëntenraad heeft ervoor gepleit dit in handen te geven van het Prof. Lindenboominstituut in Ede. Dit is bij uitstek de instelling voor de reformatorische gezindte op het gebied van medisch-ethische ethiek.

Toen aan het verzoek geen gehoor is gegeven, heeft de cliëntenraad het concept van bovengenoemde zorgvisie op eigen initiatief voorgelegd aan prof. dr. Jochemsen van voornoemd instituut. Deze heeft meerdere zeer ter zake doende aanvullingen hierop gegeven en was bereid de definitieve versie op stellen. De cliëntenraad heeft zowel bij het bestuur als bij de directeur aangedrongen op bespreking hiervan.

Wat betreft het punt euthanasie gaf Jochemsen ook toen al aan dat men „achter de deur van de cliënt” geen zeggenschap heeft, maar dat wel een dam kan worden opgeworpen. Jochemsen heeft hiervoor aanbevelingen gedaan. Dit alles is aan bestuur en directeur kenbaar gemaakt. Bij bestuur noch directie bestond bereidheid hierover met de cliëntenraad te praten.

Eigenheid
Genoemd identiteitsdocument is opgesteld door een adviesbureau. Op vragen van de cliëntenraad naar het nut en de status van dit document -de discussie over de voorliggende zorgvisie was immers nog niet afgerond- is nooit antwoord gekomen.

Ondanks het feit dat de zorgvisie van het Lindenboominstituut inhoudelijk veel sterker was en ter zake kundig, is gekozen voor de versie van genoemd adviesbureau. Na de fusie met De Spreng, zijn er meerdere sessies gehouden met het personeel van Elim, ter bespreking van de zorgvisie van de De Schauw en De Dillenburg-Rehoboth. Deze zorgvisie is zonder meer aanvaard. Ook toen is op geen enkele wijze het identiteitsdocument ter sprake gebracht. Waar was toen de identiteitsraad?

Hoewel de inkt van de fusieovereenkomst nog maar nauwelijks droog was, werd al gauw in de media gewag gemaakt van een fusie met Het Huis in Harderwijk. Geen woord -of heel vage woorden- over behoud van identiteit. Wel over ”eigenheid”. En weer geen enkele reactie van kerkenraad en identiteitsraad!

Toen de fusie met De Spreng met bijbehorende grondslagwijziging is doorgegaan, was er geen weg meer terug. Het toenmalig bestuur, de directie van Elim en de kerkenraad hadden deze gang van zaken toen al kunnen en moeten voorzien.

Onverenigbaar
Dit alles neemt niet weg dat ook ik het volkomen oneens ben met de euthanasieparagraaf in de zorgvisie van de Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe. Als je in je zorgvisie een Bijbelse norm hanteert, dan is dit onverenigbaar met het verlenen van medewerking aan een euthanasiewens.

Gezien het feit dat de Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe meerdere instellingen beheert, is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om voor één verpleeghuis en één zorginstelling vast te leggen dat geen medewerking wordt verleend aan euthanasie. Dat geeft aan (toekomstige) cliënten meer keuzemogelijkheden. Dat strookt ook met de opvatting in de zorgvisie om zo veel mogelijk uit te gaan van de wensen van de cliënt.

De auteur is voormalig secretaris van de cliëntenraad van Elim te Putten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer