Bezuinigingen treffen openbaar vervoer
DEN HAAG (ANP) – Bezuinigingen hebben de laatste jaren behoorlijke gevolgen gehad voor het openbaar vervoer in Nederland. Er zijn minder bus–, tram– en metrolijnen en minder mensen maken er gebruik van.
Toch merkt de reiziger over het algemeen weinig van de bezuinigingen, heeft minister Peijs vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Regionale overheden en vervoerders zijn vaak gedwongen in de kosten te snijden, mede omdat het Rijk zijn bijdrage aan het openbaar vervoer heeft teruggeschroefd.Het aantal bus–, metro– en tramlijnen is in de periode 2000–2004 7,7 procent afgenomen. De voertuigen leggen bovendien 3,4 procent minder kilometers af. Er zijn 9,5 procent minder haltes en in heel Nederland wordt gemiddeld 0,8 procent minder gebruikgemaakt van het openbaar vervoer, zo blijkt uit onderzoek van het bureau NEA dat Peijs aan de Kamer heeft gestuurd.
Regionale overheden en vervoerders hebben vooral gesneden in lijnen die toch al niet populair waren bij reizigers, stelt Peijs. Bovendien zetten ze vaak regiotaxi’s en belbusjes in ter vervanging van geschrapte lijnen. Peijs wijst er verder op dat veel nauwelijks gebruikte haltes zijn opgeheven. Bussen, trams of metro’s brengen reizigers daardoor sneller naar hun eindbestemming.
In Den Haag, Rotterdam en Amsterdam is het aanbod van openbaar vervoer tussen 2000 en 2004 juist gestegen, hoewel afgelopen jaar ook in deze steden in het aanbod is gesneden. In gebieden die onlangs zijn aanbesteed, is het aanbod ook verbeterd.